Resultaat Aviko lift bietenprijs

De bietenprijs van 44,15 euro per ton die Cosun dit jaar uitbetaalt, is vooral te danken aan de goede bedrijfsresultaten van de niet-suikeractiviteiten van de coöperatie.

'Deze bietenprijs is redelijk', oordeelt bestuursvoorzitter Dirk de Lugt. 'Zeker in relatie tot de matige prijsvorming op de suikermarkt in het afzetseizoen 2015-2016. De huidige prijsstijging voor suiker op de wereldmarkt heeft maar beperkt effect op de uitbetalingsprijs.'

Vorig jaar betaalde Cosun 43,01 euro per ton suikerbieten. De ledenprijs, opgebouwd uit een basisprijs van 26,25 euro en een ledentoeslag van 12,25 euro, was toen ook 38,50 euro per ton. De iets hogere bietenprijs voor de campagne van 2016 is een gevolg van de hogere kwaliteitsverrekening en dat is vooral te danken aan het gemiddelde suikergehalte van 17,05 procent.

Lager resultaat

Suiker Unie realiseerde in 2016 weliswaar een lager resultaat, maar toch is directievoorzitter Robert Smith niet ontevreden, vertelde hij deze week tijdens een perspresentatie van de jaarcijfers. Het lagere resultaat van de suikeractiviteiten worden binnen Cosun gecompenseerd door de goede resultaten van met name Aviko en in mindere mate ook van inulineproducent Sensus en groente- en fruitverwerker SVZ.

Uit de voorlopige resultaten van het boekjaar 2016 blijkt dat de geconsolideerde omzet van Cosun uitkomt op bijna 2 miljard euro. Dat is vrijwel hetzelfde niveau in 2015. Het aandeel van aardappelonderneming Aviko in de omzet is met 41 procent voor het eerst hoger dan de 39 procent omzetaandeel van Suiker Unie.

Nettoresultaat

Het nettoresultaat van Cosun stijgt in 2016 met 20 procent naar 55 miljoen euro. 'Dit resultaat is een aanwijzing dat de keuze voor een portfolio met vijf kernactiviteiten goed uitpakt. Ons resultaat blijft ook dit jaar op peil ondanks de lage suikerprijzen.'

Overigens geeft de grotere winst in 2016 volgens Smith wel een vertekend beeld vanwege incidentele inkomsten. 'Dit jaar hebben we boekingswinsten kunnen bijschrijven vanwege onder meer de verkoop van gronden. Vorig jaar drukten juist wat incidentele kosten het uiteindelijke resultaat.'

Bietencampagne

Bij het bekendmaken van de bietenprijs keek De Lugt nog even terug op de bietencampagne in 2016. De campagne duurde uiteindelijk 109 dagen en in totaal is 934.000 ton suiker geproduceerd.

'De gemiddelde productie van 13,3 ton suiker per hectare had 500 kilo hoger kunnen zijn, als geen 2.000 hectare van het bietenareaal in Zuidoost-Nederland verloren was gegaan door wateroverlast', aldus de bestuursvoorzitter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer