Snellere veredeling na blootleggen DNA quinoa

Wetenschappers hebben de complete DNA-volgorde van quinoa blootgelegd. De veredeling van duurzame en gezonde quinoa kan daardoor sneller en beter.

Snellere+veredeling+na+blootleggen+DNA+quinoa
© hetbakkertjeopdehoek.nl

Een internationaal team van wetenschappers, waaronder quinoa-veredelingsexperts van Wageningen UR, hebben hun bevindingen deze week in het tijdschrift Nature gepubliceerd.

De onderzoekers hebben het totale quinoa-DNA op een rijtje gezet. Het gaat om meer dan 1,3 miljard DNA-bouwstenen verdeeld over achttien chromosomen. Op papier geprint zouden dat meer dan 500.000 bladzijden tekst zijn.

Nieuwe rassen

De nieuwe kennis kunnen veredelaars gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe rassen quinoa, die goed tegen zoute grond kunnen en tegelijk voldoen aan de smaakwensen van consumenten.

Robert van Loo van Wageningen UR: 'We hebben bijvoorbeeld mutaties ontdekt die er voor zorgen dat bepaalde rassen geen bittere saponines kunnen maken. Dergelijke 'zoete' rassen hoeven niet te worden gepolijst om de bittere stoffen te verwijderen.'

In de toekomst kunnen onderzoekers er waarschijnlijk voor zorgen dat bestaande rassen, die bijvoorbeeld heel goed zijn aangepast aan de teeltomstandigheden in een bepaalde regio, geen bitterstoffen meer kunnen maken.

Slechte gronden

Quinoa is een voedselgewas dat vanuit Zuid-Amerika de wereld verovert. Quinoa is rijk aan essentiële aminozuren en voedingsvezels en bevat géén gluten. Voor boeren is quinoa belangrijk omdat het gewas ook op slechte gronden een behoorlijke voedselopbrengst geeft.

Al tijdens de oude beschavingen in de Andes was quinoa een belangrijk voedselgewas. Door de komst van de Spanjaarden raakte het gewas op de achtergrond. Daarom is quinoa nooit echt 'gedomesticeerd'. En dat terwijl quinoa een heel goed en gezond voedselgewas is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    50 %
Meer weer