%27We+maken+compostmengsels+op+maat+met+mineralen%27
Interview
© Sanne Jansen

'We maken compostmengsels op maat met mineralen'

Van Iersel in Biezenmortel maakt compost op basis van groenafval. Het zusterbedrijf Soiltech houdt zich bezig met bodemgezondheid en plantvitaliteit. Een mooi duo, vindt salesmanager David Damminga van Soiltech.

Hoeveel compost maakt Van Iersel?

'Jaarlijks maken we tussen de 120.000 en 150.000 ton compost op basis van snoeihout, gras en blad. De compost gaat vooral naar teelten met een hoger saldo.'

Mycorrhiza is een erg gevoelige schimmel en alleen goed te gebruiken in de biologische teelt

David Damminga, salesmanager bij Soiltech in Biezenmortel

Waaraan is goede compost te herkennen?

'In de afbraakfase moet het groenafval twee weken naar 60 à 65 graden om alle ziekten en onkruiden te doden. Goede compost ruikt een beetje naar boslucht. Slechte compost ruikt naar ammoniak.'

Van Iersel maakt verschillende soorten compost?

'Ja. Groencompost is de meest voorkomende soort. Daarnaast produceren we compostsoorten met speciale eigenschappen. Ook maken we voor telers compostmengsels op maat door afhankelijk van de bodemanalyse en het gewas verschillende mineralen toe te voegen.'

Wat is de relatie tussen Van Iersel en Soiltech?

'Van oorsprong was Van Iersel een loonbedrijf. Via de inname van groenafval zijn we groot geworden in compost. De interesse voor de bodemproblemen van klanten leidde tot de oprichting van Soiltech. Het bedrijf houdt zich bezig met bodemanalyses, bemestingsadvies en meststoffen voor de duurzame teelt.'

Kunt u een voorbeeld noemen?

'Het product Fytaforce Soil is een geconcentreerd mengsel met honderden soorten schimmels, bacteriën en protozoa. Hoe meer soorten, hoe stabieler het ecosysteem. Bij een natuurlijke balans is de plant weerbaarder en groeikrachtiger.'

Gebruiken jullie mycorrhiza-schimmels?

'Nee. Mycorrhiza is een erg gevoelige schimmel en alleen goed te gebruiken in de biologische teelt. Met veel fosfaat en/of gebruik van herbiciden ben je hem kwijt. Bij de toediening moet mycorrhiza goed bij de wortel terechtkomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer