Verplichte weidegang Scandinavische boeren

In Zweden, Finland en Noorwegen is het bij wet geregeld om koeien een bepaalde periode te weiden.

Verplichte+weidegang+Scandinavische+boeren
© Archief

'Voor de boeren in Zweden geldt de zwaarste regelgeving', aldus Agnes van den Pol-van Dasselaar, voorzitter van de Europese werkgroep Beweiding, lector Beweiding bij Aeres Hogeschool Dronten en onderzoeker bij Wageningen Livestock Research.

'Daar heeft de overheid vanuit welzijnswetgeving een verplichte weidegang ingesteld.'

Uitloop

Zweden is daarbij ingedeeld in drie zones. In het zuiden, waar het klimaat milder is en de meeste bedrijven liggen, dienen koeien jaarlijks vier maanden buiten te lopen. In het koude noorden gaat het om zes weken.

'Gezegd moet worden dat het voor de Zweedse bedrijven voldoende is om een uitloop te hebben. Het gaat de overheid erom dat de dieren buiten lopen. Ze hoeven dus niet de hele tijd te grazen', aldus Van den Pol.

Finland

Voor de boeren in Finland is de verplichte weidegang wat milder georganiseerd. Daar geldt alleen een verplichting voor veehouders met een ouderwetse aanbindstal. De koeien moeten dan minstens 60 dagen per jaar buiten lopen.

Er is geen minimum aantal uren beweiding per dag. Veehouders met een ligboxenstal kunnen hun koeien gewoon jaarrond opstallen.

Aanbindstal

'Noorwegen zit qua regelgeving tussen Zweden en Finland in. Heb je een aanbindstal, dan moeten je koeien minstens acht weken buiten in de wei kunnen lopen. Voor melkveehouders met ligboxenstallen is dat ook zo, maar dan zijn er uitzonderingen', weet ze.

'Als je een ligboxenstal van vóór 2014 hebt, maar je hebt geen huiskavel, dan is een uitloop naar buiten ook goed. Daar kunnen de meeste boeren dus prima aan voldoen.'

Denemarken

In Denemarken gelden geen restricties wat betreft weidegang. Opvallend is dat het aantal bedrijven dat aan weidegang doet drastisch is gedaald.

'In 2000 was Denemarken, net als Ierland en Nederland, binnen Europa één van de koplopers wat betreft weidegang. Op circa 85-90 procent van de Deense bedrijven liepen toen de koeien buiten. Maar dat is inmiddels gedaald naar 25 procent.'

Lage kostprijs

Volgens haar is Ierland hét land van de grazende koeien. 'Hier lopen vrijwel alle koeien buiten. De boeren sturen daar niet op melkproductie per koe, maar op melk uit gras omdat dit een lage kostprijs heeft. Weidegang in Ierland is veel goedkoper dan opstallen.'

Tot slot geeft Van den Pol aan dat er in Noord-Duitsland een convenant is om weidegang te stimuleren. 'Net als in Nederland dus.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer