Duitsers kopen opnieuw minder aardappelen

De aardappelconsumptie in Duitsland is in 2016 opnieuw gedaald, meldt het Duitse agrarisch marktbureau AMI in Bonn.

Duitse huishoudens kochten in het afgelopen jaar 1,35 miljoen ton piepers, waarvan 1,16 miljoen ton van eigen bodem kwam. In 2010 was de verkoop 1,61 miljoen ton groot. Daarvan werd toen 1,4 miljoen ton in Duitsland geoogst. Ten opzichte van 2015 daalde de verkoop vorig jaar met 5 procent.

Huishoudens in Nordrijn-Westfalen en het zuidoosten van de Bondsrepubliek wendden zich het meest af van de aardappel. De teruggang is in deze regio's zo'n 6,5 procent. In Noord-Duitsland werd ongeveer 2 procent minder verkocht.

Kleinere verpakkingen

Gelijk op met de geringere consumptieaardappelverkoop gaat de trend naar kleinere verpakkingen. Er werden in het afgelopen jaar minder aardappelen in 3, 4, 5, 10 of 25-kiloverpakkingen gekocht. Verpakkingen met een lager gewicht dan 4 kilo zijn wel in zwang. In Duitsland wordt volgens AMI nog een kwart van de piepers los verkocht.

De aardappelverkoop daalde in het supermarktkanaal met 1,2 procent minder snel dan bij de groenteboer, op de markt of in de boerderijwinkel (min 13,6 procent). Het aandeel van de laatste groep in de afzet besloeg in 2016 nog 20 procent. De discounters zagen hun aardappelverkoop weer sneller dalen dan andere supermarkten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer