Tweespalt in EU door Duitse creativiteit rond ophokplicht

Duitse deelstaten hebben een creatieve oplossing toegepast om onder het statusverlies van 'vrije uitloop'eieren uit te komen. Dat zorgt voor tweespalt in Europa. Staatssecretaris Van Dam is boos, net als Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij/NOP.

Woensdag 1 februari was de ophokplicht 12 weken van kracht. En met name voor houderijen met vrije uitloop heeft dat vergaande consequenties. Die eieren mogen namelijk wanneer de kippen 12 weken binnen hebben gezeten, niet meer als vrije uitloopei worden verkocht.

Ophokplicht 1 dag opheffen

Voor de kippenhouder betekent die afwaardering naar scharrelei een verlies aan opbrengsten van 2 tot 3 cent per ei. Enkele Duitse deelstaten komen daaronder uit door de ophokplicht tijdelijk - 1 dag - op te heffen, waarna een nieuwe termijn van 12 weken kan beginnen.

Door die 'truc' kunnen Duitse producenten van vrije uitloopeieren gewoon vrije uitloop eieren blijven afzetten, terwijl hun Nederlandse collega's dat nu niet kunnen. 'Terecht dat de vraag komt waarom wij in Nederland niet hetzelfde kunnen doen als onze Duitse collega's', zegt Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij/NOP.

'De situatie rond het statusverlies van vrije uitloopeieren riekt naar handelspolitiek'

Uitzonderlijke situatie

LTO Pluimveehouderij/NOP lobbyet al weken in Brussel voor het handhaven van de vrije uitloopstatus. De situatie waarmee de sector wordt geconfronteerd deed zich nog niet eerder voor en de bestaande regelgeving schiet tekort voor deze situatie, schetst Hubers.

Het Europees Parlement zat op de lijn van LTO Pluimveehouderij/NOP en was voor handhaven van de status voor vrije uitloop eieren. Toch besliste landbouwcommissaris Phil Hogan dinsdag dat de vrije uitloop status er 2 februari af ging. Die situatie riekt naar handelspolitiek, zegt Hubers.

'Duitsland is het grootste land in de EU en haar oordeel weegt zwaar. Onze Oosterburen waren tegen het loslaten van de 12-weken eis voor vrije uitloopeieren. In zijn standpunt gaat de landbouwcommissaris eigenlijk altijd mee met Duitsland mee. Duitse eierproducenten doen nu hun voordeel met de situatie, over de rug van hun collega's in andere landen.'

Niet rechtsgeldig

Hubers noemt de situatie extra zuur omdat LTO Pluimveehouder/NOP de werkwijze van de Duitsers enkele weken geleden al op het ministerie heeft voorgelegd. Het oordeel was daar was dat dat niet rechtsgeldig is. Staatssecretaris Van Dam, die ook bijzonder ontstemd is over de gang van zaken, probeert hierover in Brussel meer duidelijkheid te krijgen.

Hubers hoopt dat door de situatie die nu is ontstaan landbouwcommissaris Hogan zijn standpunt alsnog herziet en eieren van vrije uitloop kippen ondanks een langere ophokplicht alsnog als vrije-uitloop ei mogen worden verkocht.

'De politiek moet dit nu heel snel oppakken. Het verstand moet zegevieren', zegt Hubers. Hij weet zich inmiddels gesteund door verschillende politieke partijen.

Eierverkoop

De schade voor pluimveehouders door het statusverlies schat Hubers op tussen de 2 en 6 miljoen euro per week. Afhankelijk van hoe supermarkten 'vrije uitloop'-eieren zullen gaan verkopen.

Feit blijft dat er sprake is van een 'waardeloze' situatie. 'Dit kan echt niet', aldus Hubers. 'Het gaat ook om de toekomst van dit segment voor onze pluimveehouders. Deze gang van zaken is niet te verteren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer