Meer ruimte voor Beter Leven-pluimveehouder

ZLTO dringt er bij provincie Zeeland op aan meer ruimte te bieden aan pluimveehouders die willen uitbreiden om volgens het Beter Leven-keurmerk te gaan boeren.

Meer+ruimte+voor+Beter+Leven%2Dpluimveehouder
© Peter van Houweling

ZLTO heeft op dit moment drie voorbeelden van Zeeuwse pluimveehouders bij wie dit vraagstuk speelt. Ze willen graag omschakelen naar één-stervleeskuikens, maar door ruimtegebrek schakelen ze nu niet om. Sterkippen krijgen daglicht, hebben een overdekte uitloop en krijgen vers stro en graan. Voor de overdekte uitloop en de vermindering van het aantal dieren per vierkante meter is meer ruimte nodig.

Doordat Zeeland een restrictief bouwblokbeleid hanteert voor de intensieve veehouderij is omschakeling voor veel Zeeuwse pluimveehouders niet aantrekkelijk. Hun gebouwen zitten vol en als ze mee willen doen aan deze concepten, moeten ze veel dieren inleveren. Dan is het bedrijfseconomisch niet interessant om mee te doen.

Haast

Bijna alle Nederlandse supermarkten willen alleen nog vers kippenvlees als het duurzaam geproduceerd is. Het is een positieve ontwikkeling die maatschappelijk gewenst is. Ook bedrijfseconomisch is dit voor ondernemers interessant.

ZLTO vindt het om die reden belangrijk dat pluimveehouders in Zeeland kunnen inspelen op de laatste ontwikkelingen. Gisteren vroeg ze in een commissievergadering meer ruimte te bieden aan pluimveehouders.

Belangstelling

ZLTO wil dat er nu al een wijziging van het omgevingsplan 2012-2018 plaatsvindt en wil niet wachten op een integrale herziening omdat de pluimveehouders die om willen schakelen haast hebben

'Er is veel belangstelling van pluimveehouders om op het Beter Leven-concept over te stappen. Maar de vraag hiernaar is niet oneindig,' licht Rinco de Koeijer, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling van de ZLTO Raad Zeeland, toe. 'Dat betekent dat als zij niet op korte termijn kunnen omschakelen, ze de boot gaan missen.'

Diervriendelijke concepten

ZLTO stelt voor een aparte regeling te maken voor veehouders die mee willen doen aan diervriendelijke concepten. De Koeijer: 'In deze regeling krijgen ze meer ruimte voor gebouwen en andere bouwwerken, zoals een overdekte uitloop, maar tegelijkertijd mag het aantal dieren niet toenemen op deze bedrijven'.

Voor Zeeuwse pluimveehouders wordt het meedoen aan diervriendelijke concepten hiermee een stuk aantrekkelijker, geef hij aan. 'In andere deelsectoren van de intensieve veehouderij verwachten we soortgelijke ontwikkelingen.'

ChristenUnie en CDA hebben al laten weten hierover in gesprek te willen gaan.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer