Tiense Suiker komt met eenzijdig contract

De Belgische suikerverwerker Tiense Suikerraffinaderij presenteert de contractvoorwaarden voor de levering van suikerbieten vanaf 2017 zonder akkoord met de bietentelers.

Tiense+Suiker+komt+met+eenzijdig+contract
© Haijo Dodde

Het betreft daarmee een eenzijdig contract, meldt de Belgische website Vilt.be. Over de contractvoorwaarden heeft Tiense Suiker nog steeds geen akkoord bereikt met de Confederatie van Belgische Bietenplanters (CBB).

Afhankelijk van verkoopprijs

Tiense Suiker biedt een basisprijs die afhankelijk is van de verkoopprijs van het suiker. Bij een suikerprijs van bijvoorbeeld 450 euro per ton komt de uitbetalingsprijs voor telers op 23,91 euro per ton bieten bij een suikergehalte van 17 procent.

Voor bieten die bovenop het basiscontract geleverd worden, geldt een minimumprijs van 60 procent van de basisprijs. De CBB is van oordeel dat de voorgestelde prijzen 20 tot 25 procent beneden de kostprijs liggen. De organisatie gaat onder geen beding akkoord.

Onderhandelingen muurvast

Volgens Vilt.be zitten de onderhandelingen over de suikercontracten in België muurvast. Tiense Suiker noemt de contractvoorwaarden in lijn met die van de suikerproducenten in Duitsland en Frankrijk.

De CBB wijste erop dat een eenzijdig contract niet rechtsgeldig is. Contracten kunnen alleen ondertekend worden als er overeenstemming is tussen de bietentelers en de suikerfabrikant.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer