Vitelia ontwikkelt voer voor geurloze beer

Vitelia heeft in samenwerking met VOF Michiels, Connecting Agri & Food en Sensus een voer ontwikkeld dat berengeur helpt voorkomen.

Het voer borduurt voort op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat inuline het skatolgehalte in beren verlaagt. In dit project is op twee verschillende locaties in Limburg een praktijkproef uitgevoerd met een controle- en een testgroep. Vervolgens zijn de slachtresultaten van de dieren met elkaar vergeleken. In samenwerking met VION Food Group zijn de karkassen beoordeeld op berengeur.

Berengeur komt maar bij een deel van de geslachtsrijpe mannelijke dieren voor. Twee lichaamseigen stoffen zijn hiervoor verantwoordelijk, namelijk skatol en androstenon. De proef bevestigt de eerdere onderzoeksresultaten en de gemeten verschillen.

Berengeur

Het aantal dieren met berengeur was op beide bedrijven al gering. Het aantal dieren met berengeur nam door het gebruik van het voer nog verder af en wel met 52 procent in de groep varkens die een aangepast voer kregen verstrekt. De gemeten skatolwaarden namen zelfs met 80 procent af.

Ook werden positieve effecten waargenomen op beergedrag. Varkenshouder Edwin Michiels nam merkbaar waar dat er meer rust was in de groepen dieren die het proefvoer kregen. Daarnaast is een afname in agressief gedrag gemeten. 'De voordelen die dat biedt - de bijvangst - biedt zo mogelijk nog meer perspectief dan het effect op de berengeur. Zijn beren rustiger dan draait een stal beter', geeft Michiels aan.

Vervolgonderzoek

In 2017 komt er daarom een vervolgonderzoek, waarbij de effecten op het beergedrag en de hieraan verbonden economische component verder worden onderzocht. Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning door de provincie Limburg.

Vorige week presenteerde het Belgische bedrijf Dumoulin (Groep Aveve) tijdens de beurs Agriflanders Taintstop. Ook daarmee wordt via het voer berengeur aangepakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer