Beter+Leven+en+Initiative+Tierwohl+op+%C3%A9%C3%A9n+lijn
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Beter Leven en Initiative Tierwohl op één lijn

De Dierenbescherming en het Duitse Initiative Tierwohl willen hun dierenwelzijnseisen harmoniseren. Daarmee kunnen in de toekomst producten met het Nederlandse Beter Leven-keurmerk onder het nog te ontwikkelen Tierwohl-etiket worden verkocht.

De Dierenbescherming en de Deutsche Tierschutzbund maakten hierover vorige week afspraken. Bedrijven met een keurmerk in het ene land worden automatisch gecertificeerd om hun producten in het andere land af te zetten.

Binnenkort volgt onderzoek naar het het afstemmen van deze keurmerken. Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken stelt hiervoor een subsidie van 260.000 euro beschikbaar.
'Door de gelijkschakeling van ons Beter Leven-keurmerk met de eisen voor het label Für Mehr Tierschutz van onze Duitse collega's ontstaat een snellere toegang tot elkaars markten, een betere verkrijgbaarheid van producten van diervriendelijker gehouden dieren en een flexibelere afzetmogelijkheid voor boeren', stelt algemeen directeur Femke-Fleur Lamkamp van de Dierenbescherming.

Scherpere eisen

In Initiative Tierwohl, een initiatief van retailers, worden de eisen aangescherpt. De bijdrage voor varkens en pluimveevlees wordt verhoogd van 4 naar 6,25 cent per kilo vlees. Wel moeten varkens hiervoor 10 procent meer afleidingsmateriaal hebben. Voor pluimvee geldt een extra verplichting voor de controles op stalklimaat en drinkwater. Verder worden de inspecties van deelnemende bedrijven geïntensiveerd. Die zijn vanaf nu altijd onaangekondigd.

In Duitsland krijgt Initiative Tierwohl een door de overheid erkend label, kondigde de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt vorige week aan tijdens de Grüne Woche in Berlijn. Het label start met varkensvlees. Hier wordt gecontroleerd op elf indicatoren, zoals ruimte, dierenwelzijn, controle bij slacht en een verbod op ingrepen, zoals couperen.

Enquête

Uit een enquête van het Duitse ministerie van Landbouw onder consumenten blijkt dat 79 procent graag een label wil voor een beter dierenwelzijn, terwijl 88 procent van de consumenten hier ook meer geld voor over heeft.

Net als bij de sterren van het Nederlandse Beter Leven-keurmerk wordt er gewerkt met verschillende niveaus. De start is met twee niveaus. Eventueel komt er een derde niveau bij.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer