Handreiking+BEX+voor+melkvee+vernieuwd
Nieuws
© Koen van Wijk

Handreiking BEX voor melkvee vernieuwd

De Handreiking bedrijfsspecifieke excretie melkvee (BEX) is geactualiseerd. De nieuwste versie kan worden gebruikt voor het kalenderjaar 2016.

De Handreiking bedrijfsspecifieke excretie melkvee (BEX) wordt gebruikt om de excretie van melkvee te bepalen. De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe versie van 28 december 2016 zijn dat er een factor per ras wordt gebruikt om de voederbehoefte of -opname van de melkveestapel te berekenen.

Verder worden berekeningen voor voederbehoefte bij weiden en zomerstalvoedering gebaseerd op dagen in plaats van maanden. Voor de berekening van de voederbehoefte van jongvee worden dezelfde uitgangspunten gebruikt als in de Handreiking BEX jongvee staan.

Melkpoeder is toegevoegd aan de lijst met voeders. Verder is de lijst met categorieën overig graasvee aangepast. De formules voor de berekening van de VEM-opname uit vers gras, graskuil en snijmaïskuil zijn geactualiseerd en uitgebreid.

Oude versie bruikbaar

De handreiking bedrijfsspecifieke excretie melkvee (BEX) staat op de informatiepagina Dierlijke mest. Voor 2016 is ook de versie van 1 mei 2015 nog te gebruiken, omdat de nieuwe versie weinig verschilt in het eindresultaat met de handreiking die sinds 1 mei 2015 geldt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer