Vleessector komt met klokkenluidersregeling

Innovatieve kracht, een constante, gegarandeerde kwaliteit, een duurzame productie in combinatie met een sterke exportpositie. Dat zijn volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) de pijlers onder de toekomst van veehouderij en verwerkende industrie.

Vleessector+komt+met+klokkenluidersregeling
© COV

De COV presenteerde woensdag in Den Haag haar toekomstvisie: 2025: De Nederlandse vleessector in balans. In de komende negen jaar gaat de branche verder investeren in het economische perspectief van de ketens en daarmee ook in de diverse maatschappelijke uitdagingen. COV-voorzitter Jos Goebbels heeft het eerste exemplaar van het rapport op een speciale bijeenkomst in Den Haag overhandigd aan Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA).

Volgens COV-voorzitter Jos Goebbels zijn innovatieve kracht, een constante, gegarandeerde kwaliteit, een duurzame productie en een gezonde handelsgeest de pijlers voor de goede reputatie van Nederlands vlees en het succes op markten in Europa en daarbuiten, nu en in de toekomst.

Gedragscode

Net als in de hele voedingsindustrie zal de vleessector volgend jaar een gedragscode introduceren, kondigde Goebbels aan. Een onderdeel daarvan is onder meer een klokkenluidersregeling. De sector hoopt hiermee nieuwe schandalen te kunnen beteugelen.

Goebbels is zich ervan bewust dat vlees in eigen land vooral het nieuws haalt als zich incidenten voordoen. De sector ervaart nog steeds de nadelen van de paardenvleesaffaire van enkele jaren geleden, zo memoreerde hij. 'Als in de algemene beeldvorming niet de regel, maar de uitzondering de maatstaf is geworden, dan doet dat geen recht aan verdiensten van het bedrijfsleven, aan de inzet en de passie van tientallen ondernemers en hun duizenden medewerkers.'

Kansen

In het rapport staat onder meer de intenties om het antibioticagebruik uit de veehouderij te bannen. Daarnaast wil de COV inzetten op het benutten van kansen in de verwerking van mest. Daar waar steeds meer consumenten hun vleesconsumptie minderen stijgt de vraag naar alternatieve eiwitbronnen en gezonde vleesproducten. Goebbels ziet in deze trends kansen voor de vleesbedrijfstak.

Het visierapport is opgesteld door het consultancybureau Roland Berger en kwam tot stand na sessies met COV-leden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer