Betrokken Hogan buurt met boeren

Er was lang naar uitgekeken in Noord-Nederland en gisteren was het zover. EU-landbouwcommissaris Phil Hogan was te gast op de LTO Noord Regiodag voor de drie noordelijke provincies. 'Heel bijzonder dat Hogan er was', zegt regiovoorzitter Trienke Elshof.

Om half acht schoven zo'n 50 (afdelings)bestuurders van LTO Noord, gedeputeerden en panelleden aan voor een ontbijt met de EU-commissaris. Hogan ging met alle boeren aan de vijf lange tafels in gesprek. 'Het was een open gesprek, waarbij Hogan vooral ook naar de jonge boeren aangaf in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) rekening te houden met hun wensen', zegt Elshof. 'Hogan was heel betrokken en zoog informatie op uit de gesprekken.'

Voor de zaal met zo'n achthonderd boeren en tuinders, maar ook gedeputeerden, wethouders en vertegenwoordigers van waterschappen, ging Hogan in op de toekomstige mogelijkheden voor Nederlandse boeren en tuinders.

Hoop

'Er sprak hoop uit zijn verhaal en goede verwachtingen', zegt Elshof. 'Bijvoorbeeld over het GLB-traject, waarvoor Hogan zich wil inzetten om het eenvoudiger te maken. Wij proberen vanuit LTO Nederland de contacten met Hogan warm te houden en om, ook via onze mensen in Brussel, input te kunnen geven aan de eurocommissaris.'

Vijf leden, ook aanwezig in de zaal, stelden via op hun bedrijf opgenomen video's een vraag aan Hogan. Akkerbouwer Ger Evenhuis gaf in zijn video aan dat hij teelt voor de Europese markt, maar dat de voorwaarden niet gelijk zijn. Dat er in het ene land meer kan dan in het andere land, dat er geen sprake is van een eerlijk speelveld. 'Wanneer komt er een level playing field?', vroeg Evenhuis. Hogan reageerde met: 'We moeten meer doen om een level playing field te krijgen, ik hoop dat dit er komt in het nieuwe GLB.'

Jonge boeren

Hogan vroeg ook om input van jonge boeren voor het nieuwe GLB. Iris Bouwers van het NAJK gaf aan met ideeën naar Brussel te komen. Ze pleitte in Groningen voor meer ondersteuning voor jonge boeren.

Een panel met Hogan, Bouwers, Jakob Bartelds en Elshof van LTO Noord, de nieuwe FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes, Ruud Huirne van de Rabobank en Marc Calon van LTO Nederland ging in op een vijftal stellingen, waarbij ook de zaal actief werd betrokken.

Huirne waarschuwde voor nieuwe zogenaamde ' Basel' regels waardoor lenen voor bedrijven met grond veel duurder kan worden. Zijn oproep om hiervoor een lobby op te zetten werd gesteund door Calon, per 1 januari de voorzitter van LTO Nederland: 'Daar moeten we op tijd bij zijn.'

Weer

 • Woensdag
  7° / 2°
  90 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  70 %
Meer weer