Totale+sierteeltexport+stijgt%2C+die+naar+Engeland+daalt
Nieuws
© FloraHolland

Totale sierteeltexport stijgt, die naar Engeland daalt

De Nederlandse sierteeltexport loopt in de eerste zeven maanden van dit jaar 2,4 procent voor op vorig jaar, blijkt uit de statistieken van Floridata.

Tot en met juli exporteerden handelsbedrijven voor 3,57 miljard euro aan bloemen en planten. De waarde ligt 84 miljoen euro hoger dan vorig jaar. De uitvoer van sierteeltproducten is naar vrijwel alle belangrijke afzetlanden gestegen, met uitzondering van Groot-Brittannië. Daar blijft de verkoopwaarde 11 miljoen euro achter bij het afgelopen jaar.

In juli, de maand volgend op het besluit over de Brexit, vertegenwoordige de sierteeltexport naar het Verenigd Koninkrijk een waarde van 65,8 miljoen euro. Dat is bijna 6 miljoen euro minder dan in juli 2015.

De vrije val van de uitvoer naar Rusland blijft voortduren. De Floridata-cijfers tonen dat Rusland in de eerste zeven maanden van dit jaar voor 74,6 miljoen aan sierteeltproducten heeft ingevoerd. Ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2015 is dit een teruggang van 37 miljoen euro.

Groeimarkten

Duitsland, de grootste inkoper van Nederlandse bloemen en planten, neemt dit jaar meer af. De exportwaarde naar de Bondsrepubliek ligt ruim 50 miljoen euro hoger dan in de eerste zeven maanden van 2015.

Ook naar andere top-10-landen, zoals Frankrijk, Italië, België, Polen, Zwitserland en Zweden, nam de uitvoer van bloemen en planten toe.

De exportgroei dit jaar is mede te danken aan een betere verkoop in de maand juli. Volgens Floridata zette Nederland in de afgelopen maand voor 352,5 miljoen euro aan snijbloemen en planten in het buitenland af. De juli-omzet in 2015 was 346,7 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer