Drentse Boermarken willen op erfgoedlijst

Vereniging Drentse Boermarken wil de Boermarken op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. De vereniging telt 85 leden die vooral actief zijn op het gebied van plattelandsbeheer.

Drentse+Boermarken+willen+op+erfgoedlijst
© Vereniging Drentse Boermarken

Het unieke karakter van de Boermarken mag volgens secretaris Jan van der Struik niet verloren gaan. Inmiddels heeft het verenigingsbestuur de formulieren voor een aanvraag binnen.

Het bestuur heeft haar leden afgelopen donderdag over het voornemen geïnformeerd. Het initiatief werd met grote instemming ontvangen.

Na inzending zal de aanvraag eerst in Nederland moeten worden beoordeeld. Het bestuur moet duidelijk maken dat de Boermarken levensvatbaar zijn, ook in de toekomst.

Film

Tijdens die bijeenkomst in Rolde ging ook de film 'Drentse Boermarken uniek in Europa' in première. Deze schetst niet alleen het unieke karakter van de Boermarken, maar ook komen bijzondere plekken die door Boermarken worden beheerd in beeld.

Zo wordt aandacht besteed aan onder meer het Kikkersveentje bij Zeijen, de pingoruïne bij Hijken en de schoapwas bij Langeloo. Ook zijn tal van Drentse brinken in eigendom bij de Boermarken.

Bezoekersgroepen

De film wordt de komende tijd in het Drents Archief vertoond aan bezoekersgroepen. In een later stadium komt de film beschikbaar voor het onderwijs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer