De stem van de achterban

Eigenlijk is er al eeuwenlang een discussie gaande over wie het volk vertegenwoordigt en hoe dat moet. Nog niet zo lang geleden dachten we dat de parlementaire democratie het optimale model was. Maar steeds poppen er weer nieuwe ideeën op.

De+stem+van+de+achterban
© LTO Nederland

De nieuwste vinding is dat een Kamerlid alleen nog maar stemt op basis van een achterbanraadpleging per app. Een soort dagelijks minireferendum. Zelf geen enkele verantwoordelijkheid nemen, alleen maar doen wat de meerderheid appt. De Raad van State vindt dit voorstel een ondermijning van onze democratie. Ik zou bijna zeggen: Geen Peil, knettergek.

In België is een experiment gedaan waarbij tweeduizend willekeurig gekozen burgers werden volgestopt met alle relevante informatie om een land te kunnen besturen. Wat bleek? De besluiten die uit deze groep kwamen, waren van zeer hoge kwaliteit en konden rekenen op groot draagvlak in de samenleving.

Meedenken

Ook in onze LTO-familie experimenteren we. Rond Natura 2000 hebben we een groep van tachtig leden die meedenken met onze experts en bestuurders. In de lastige discussie over de Wet werk en zekerheid dachten op een gegeven moment bijna honderd leden mee over betere vormen van seizoensarbeid. Ze waren jong, vaak vrouw, creatief en superdeskundig.

Hoe het precies moet, weet ik natuurlijk ook niet. Wel weet ik dat organiseren van ledenbetrokkenheid en aanboren van de geweldige expertise in onze achterban een grote uitdaging is. Dat vraagt ook om jonge bestuurders met nieuwe ideeën over belangenbehartiging die durven te experimenteren en vervolgens het lef hebben om verantwoordelijkheid te nemen. Opstellen in rijen van drie graag!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer