Veermans mooiste over positieverbetering

Afgelopen week kwam het rapport van de Agricultural Markets Taskforce onder leiding van Cees Veerman naar buiten. Het advies gaat over het versterken van de positie van de boeren en tuinders in de keten.

Veermans+mooiste+over+positieverbetering
© LTO Nederland

Het advies van Veerman heeft terecht veel aandacht en lof gekregen. Hij pleit voor meer prijstransparantie en voor een betere benutting van de instrumenten uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Daarnaast wil hij meer ruimte voor samenwerking tussen boeren en tuinders en dus minder strikte regels voor mededinging.

Ik ga ervan uit dat dit advies in de komende jaren nog vaak ter sprake zal komen. Iedereen die iets vindt van het GLB, van lage melkprijzen, de Rusland-boycot, aardappeltermijnmarkten, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) of de Kip van Morgen, beveel ik aan om het advies te lezen. Het zijn maar 74 bladzijden…

Conclusies

Maar vergeet dan niet de verbluffend korte conclusies uit het rapport te lezen. Dat zijn er maar vier en ze beslaan slechts een halve pagina.

Conclusie drie luidt als volgt: 'Boeren raken dat gevoel nooit echt kwijt, het gevoel van liefde voor hun dieren en voor het land, voor de rust van de winter, de koorts van de lente, de mildheid van de zomer en de onrust van de herfst. Boeren is een uitzonderlijk beroep binnen uitzonderlijke omstandigheden en het levert een uitzonderlijke bijdrage: zorgen voor voedsel voor mensen en dieren. Boeren en tuinders verzorgen het landschap, worstelen met de natuur en zorgen voor sociale samenhang op het platteland.'

Bijdragen

Zo'n conclusie zou wel eens meer kunnen bijdragen aan de positie van boeren en tuinders dan alle technische adviezen uit de rest van het rapport. En ik vind het mooi.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer