Heen en terug gaat het overheidsbeleid

De laatste alinea in het Regeerakkoord 2012 begon met 'De product- en bedrijfschappen worden opgeheven.' Vier jaar later zijn onze sectoren nog steeds bezig om het goede van de productschappen toch op de een of andere manier te behouden.

Heen+en+terug+gaat+het+overheidsbeleid
© LTO Nederland

De Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw is officieel erkend door het ministerie van Economische Zaken. Haar onderzoeksprogramma is goedgekeurd en de financiële bijdrage van akkerbouwers aan dit programma is verbindend verklaard. Nu blijkt dat zonder de gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), wie teelt wat, deze verbindendverklaring niet is uit te voeren. Spijtig. Zeker als je bedenkt dat het onderzoek juist op duurzaamheid van de bodem is gericht.

De glastuinbouw wil zijn Energiebesparingssysteem Glastuinbouw (EBG) verbindend verklaard hebben. Als niet alle glastuinders meedoen, zijn de afspraken over energiebesparing nauwelijks te realiseren. Spijtig. Zeker als je bedenkt dat dat het EBG juist bedoeld is om de sector te verduurzamen.

Versnelling

Volgende week komt het advies van de commissie-Nijpels over versnelling van de verduurzaming van de veehouderij. Zo'n versnelling vraagt om een gezamenlijke aanpak van alle veehouders en meestal de hele keten. Als verbindend verklaren dan niet beschikbaar komt, zou dat spijtig zijn.

In het Regeerakkoord 2012 stond dat het kabinet af wil van zelfstandige bestuursorganen (ZBO's). Dat zijn vaak private organisaties, zoals NAK en KCB. Van het bedrijfsleven, maar met overheidstaken. Ik moest glimlachen, toen ik las dat er weer een heel grote ZBO bij komt: ProRail.

Heen en terug gaat het beleid. Omwille van verduurzaming komt verbindend verklaren weer terug.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer