Rassenkeuze+oorzaak+lager+suikergehalte
Nieuws
© SES VanderHave

Rassenkeuze oorzaak lager suikergehalte

De keuze voor minder zoete rassen maar met de juiste resistenties is de reden dat de teeltregio's Oostelijk en Zuidelijk Flevoland gemiddeld een lager suikergehalte scoren tijdens de lopende bietencampagne.

Dit vertelde buitendienstmedewerker Peter Koopmans deze week tijdens de eerste telersvergadering van Suiker Unie in Zeewolde. 'Veel telers kiezen voor rassen met resistentie tegen bietencysteaaltjes en aanvullende rhizomanieresistentie. Toevallig zijn dit minder zoete rassen.'

Koopmans doelt met name op de rassen Florena KWS en BTS 505. Hij geeft de Flevolandse telers overigens groot gelijk dat ze massaal deze rassen hebben geteeld. 'Op 70 tot 75 procent van het areaal is sprake van of een hoge aaltjesbesmetting of doorbraak van de standaard resistentie tegen rhizomanie.'

Uit de voorlopige cijfers van Suiker Unie blijkt dat de gemiddelde opbrengst van suikerbieten in deze campagne landelijk uitkomt op 78 ton bieten per hectare met een suikergehalte van 17 procent. In Zuidelijk en Oostelijk Flevoland komt het gemiddelde suikergehalte respectievelijk op 16,5 en 16,6 procent. Beide teeltregio's zetten daar wel een gemiddelde wortelopbrengst tegenover van respectievelijk 95 en 92 ton per hectare.

Zaad beperkt beschikbaar

Het lagere suikergehalte wordt dankzij de hoge wortelopbrengsten voldoende gecompenseerd, stelt Koopmans. Voor komend jaar adviseert hij de bietentelers om het nieuwe ras BTS 2345 uit te proberen. 'Dat is een ras met dezelfde resistenties, maar wel iets zoeter. Wacht echter niet te lang met bestellen, want er is beperkt zaad beschikbaar.'

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer