Suikergehalte varieert tussen 15 en 19 procent

De eerste week van de bietencampagne laat grote verschillen zien aan suikergehaltes tussen regio's maar vooral ook tussen individuele percelen. Uit de kwaliteitscijfers van Suiker Unie blijkt dat de suikergehaltes variëren van slechts 15 tot meer dan 19 procent.

Suikergehalte+varieert+tussen+15+en+19+procent
© Nieuwe Oogst

Volgens de agrarische dienst zijn de lage gehaltes veelal terug te voeren op aantastingen van de suikerbieten door bladschimmels, bodemschimmels en doorbraak van rhizomanieresistentie.

Het gemiddelde suikergehalte komt de eerste week op 16,25 procent. De hoogste gemiddelden worden genoteerd vanuit de teeltgebieden in het zuidwesten. Het midden van het land en ook Limburg scoren aanmerkelijk lager.

Laag tarracijfer

De droge oogstomstandigheden zorgen ervoor dat de suikerbieten schoon gerooid worden, ook op de zwaardere gronden. Het tarracijfer is beneden 6 procent. De droogte zorgt er wel voor dat vooral op klei iets meer puntbreuk voorkomt dan normaal. Incidenteel zijn percelen suikerbieten zelfs beregend kort voor het rooien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer