Zeeuwse telers leveren massaal middelen in

Bijna vierhonderd telers, loonwerkers en hoveniers leverden afgelopen jaar bijna 13.500 kilo aan gewasbeschermingsmiddelen gratis in. De actie 'bezem door de middelenkast' van Schoon Water Zeeland werpt wederom zijn vruchten af.

Zeeuwse+telers+leveren+massaal+middelen+in
© System Admin

Het idee is simpel. Lever gratis en anoniem gewasbeschermingsmiddelen in die niet meer zijn toegelaten. Het effect is groot, blijkt ook dit jaar weer. De initiatiefnemers van Schoon Water Zeeland hoopten op 120 deelnemers, maar dat bleek te zuinig ingeschat.

In totaal deden 398 telers, loonwerkers en hoveniers mee aan de inleveractie. 'Ik sta er ook van te kijken', reageert Hendrik-Jan ten Cate namens ZLTO. '13.500 kilo is best veel. Blijkbaar stonden er nog veel oude middelen in de kast. Het geeft wel aan dat zo'n actie de moeite waard is.'

Sluis koploper

Adviseurs van Delphy kwamen op verzoek langs om de middelenkast te inspecteren. De Vereniging Zeeuwse Gemeenten zorgde ervoor dat de middelen kosteloos bij één van de depots voor klein gevaarlijk afval bij de milieustraten van de Zeeuwse Reinigingsdienst in te leveren waren.

Opvallend is de hoge deelname in Zeeuws-Vlaanderen, met name in gemeenten Sluis en Hulst met respectievelijk 93 en 85 deelnemers. Op Tholen daarentegen was er maar één persoon die meedeed aan de bezemactie.

Al langer niet meer toegelaten

Verschillende middelen die al sinds de jaren negentig zijn verboden, zoals parathion-ethyl, simazin, diuron, en azinfos-methyl, zijn volop ingeleverd. Dat telers überhaupt nog veel middelen in bezit hebben die soms al tientallen jaren niet meer zijn toegelaten, verbaast Ten Cate dan weer niet zo.

'Boeren die bijvoorbeeld het spuiten uitbesteden aan een loonwerker, laten in eerste instantie de middelen nog staan omdat ze het misschien nog een keer nodig zouden kunnen hebben. Maar op een gegeven moment vergeten ze dat gewoon. Ook bij ondernemers die hun bedrijf beëindigen blijft de voorraad in de kast staan. Daarnaast zijn er in de loop der jaren veel middelen op de verboden lijst gezet.'

Het in bezit hebben van niet meer toegelaten middelen is een overtreding van de wet. Ten Cate wijst erop dat telers nog steeds middelen kunnen inleveren. 'Het is goed om de balans op te maken, zeker in de rustige winterperiode. Niet in de laatste plaats omdat er deze maanden meer op gecontroleerd wordt, bijvoorbeeld voor Global Gap-certificering. Daarbij nemen ze ook vaak een kijkje in de middelenkast.'

Erfafspoeling

De bezemactie krijgt zeer waarschijnlijk volgend jaar een vervolg. In ieder geval als het aan Ten Cate ligt. 'Daarnaast zouden we graag zien dat we aanspraak kunnen maken op subsidie uit de POP3-openstelling in Zeeland.

'Daarmee willen we onder meer spoelplaatsen aanleggen in de provincie. Want met het verminderen van erfafspoeling van gewasbeschermingsmiddelen hebben we nog een slag te maken.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer