Sterk+debuut+Merlin+na+mindere+genomics
Nieuws
© GGI.NL

Sterk debuut Merlin na mindere genomics

De Nederlandse stierindexen liet vandaag enkele opvallende debutanten zien. Bij roodbont is dat ook ook Steegink Rolls Royce Merlin (V. Jotan).

Deze stier mag met recht een exterieurtopper worden genoegd. Met 113 voor totaal exterieur is het de hoogste debutant en daarbij een van de hoogste roodbonte stieren op dit vlak. Na een test op genomics bleek de stier voor Duitsland niet goed genoeg.

Daarbij vererft de stier met 127 NVI bij de subtob. Het is de hoogste nieuwkomer die niet genomic is getest of al in het buitenland een fokwaarde had. De stier, van fokker Van den Berg uit Olburgen, is vernoemd naar een in de tweede wereldoorlog veel gebruikte propellervliegtuigmotor van Rolls Royce. Dat blijkt uit de nationale stierindexen.

Onvoldoende imponeren

De start van de stier was echter geen hoogtepunt. Merlin werd op genomics getest door een Duitse ki-organisatie. Die test was goed, maar wist de Duitse KI-onvoldoende te imponeren om het als genomics-stier in te zetten.

Daarop besloten Van den Berg en Jeroen Kloosterziel van GGI Holland om van de stier sperma te vangen bij KI De Toekomst, waarna de stier in Nederland werd getest. 'De moeder, uit de lijn van de Sientjes van de familie Jalvingh uit Ruinerwold, wist zich prima te handhaven een grote koppel. Ook haar zussen en dochters deden het goed. Een goede koefamilie'', motiveert Kloosterziel.

Net geen 100.000 kilo

Qua duurzaamheid deed de moeder het ook goed, wel sneuvelde ze vlak voor het behalen van mijlpaal van 100.000 melk. Daarbij werd ze door de bedrijfsinspecteur ingeschreven met 90 punten.

Dit exterieur geeft ze ook door aan haar dochters. Twee ervan zijn met 88 punten ingeschreven, waarvan één komend weekend is te bewonderen tijdens de HHH-show. De stier hervat binnenkort de spermaproductie. Of hij daarmee alsnog een debuut in Duitsland maakt, is nog onduidelijk.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer