Van Dam ontkent eerdere waarschuwing Europa

UPDATE - Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) ontkent dat hij al in juli op de hoogte was van de grote bezwaren van de Europese Commissie tegen het fosfaatrechtenstelsel.

Van+Dam+ontkent+eerdere+waarschuwing+Europa
© Rijksoverheid/Martijn Beekman

Maandag werd Van Dam door Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) beschuldigd van het onjuist informeren van de Tweede Kamer. Pierik concludeert uit antwoorden van Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dat Van Dam al op 7 juli wist dat de EC grote bezwaren had tegen het fosfaatrechtenstelsel. De Kamer werd hierover pas op 13 oktober door de staatssecretaris geïnformeerd.

Volgens Pierik heeft Van Dam waardevolle tijd verloren laten gaan, waarin hij met een alternatief plan had kunnen komen. De bewindsman ontkent dit. In een telefoongesprek met interim-voorzitter Leon Faassen van LTO Nederland heeft Van Dam laten weten dat pas in september duidelijk werd dat Brussel echt onoverkomelijke belemmeringen zag. 'Van Dam dacht dat hij het nog kon repareren, maar dat is niet gelukt, daarom kwam hij er pas later mee naar butien. Gedurende het onderhandelingsproces kon hij er niet over communiceren', aldus Faassen.

Faassen erkent dat de ontstane situatie voor de beeldvorming niet goed is, maar 'het heeft geen zin al daardoor de stemming vanmiddag in de Tweede Kamer niet doorgaat. De sector heeft snel behoefte aan duidelijkheid. We schieten niets op met een welles-nietesspelletje.'

Opheldering

Jaco Geurts (CDA) wil naar aanleiding van het bericht van Schreijer-Pierik Van Dam naar de Tweede Kamer roepen om opheldering te verschaffen. Ook SGP'er Elbert Dijkgraaf wil een debat met de staatssecretaris. 'Het lijkt er sterk op dat Van Dam al veel eerder wist dat er een probleem was met de fosfaatrechten. Waarom informeert hij de Kamer en de sector dan niet? En belangrijker nog, waarom is de staatssecretaris niet acuut aan een plan B gaan werken? Nu informeerde hij de Kamer en de sector pas in oktober waardoor er nauwelijks tijd was een plan in elkaar te draaien. Hiermee heeft Van Dam de derogatie in de waagschaal gelegd. Dat is onverantwoord. Vandaag zullen we een debat aanvragen. Dit moet tot de bodem uitgediscussieerd worden.'

Dinsdagmiddag staat de stemming op de agenda van de Tweede Kamer over de moties en amendementen die donderdagavond en -nacht zijn ingediend tijdens het debat over de wet Grondgebonden Groei en het fosfaatrechtenstelsel. Vooralsnog gaat deze stemming gewoon door.

Lees ook: Kabinet wist volgens Schreijer al van afwijzing fosfaatplan

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer