Van+Dam+ontvangt+brandbrief+over+gewasbescherming
Nieuws
© Han Reindsen

Van Dam ontvangt brandbrief over gewasbescherming

LTO Nederland, Greenport Holland en Branche Organisatie (BO) Akkerbouw eisen in een brandbrief van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) om de knelpunten in de gewasbescherming eindelijk op te lossen.

Volgens de organisaties belemmeren zo'n elf knelpunten boeren en tuinders in de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Het gaat onder meer over gewasbescherming in kleine teelten, vergroening van gewasbescherming, behoud van biociden en gas geven op het bevorderen van gelijk speelveld in Europa.

LTO-bestuurder Plantgezondheid Joris Baecke noemt het te gek voor woorden dat Van Dam minder haast lijkt te maken met de gewasbescherming dan de sector. 'We komen nu echt in veel teelten klem te zitten en het lijkt of staatssecretaris Van Dam niet door heeft wat de urgentie is van onze eis de gesignaleerde knelpunten aan te pakken en op te lossen.'

Baecke benadrukt dat de Nederlandse land- en tuinbouw hard aan de weg timmert om toonaangevend te zijn in duurzaam produceren. 'Gewasbescherming vormt hierin een belangrijke uitdaging. Wij investeren met overheid en kennispartijen in voedsel- en sierteeltketens in terugdringen van de milieubelasting, omdat wij dat willen en de markt het van ons vraagt.'

Teelten acuut bedreigd

Verduurzaming is een transitieproces, stelt Baecke, en om dit succesvol te laten verlopen is het behoud van een effectief maatregelen- en middelenpakket hard nodig. 'Maar deze randvoorwaarde staat onder druk. We zien de mogelijkheden om een gezond gewas te telen in rap tempo afnemen. Er zijn teelten die acuut worden bedreigd. Dit baart ons zorgen.'

Van Dam kan de knelpunten die de organisaties aandragen volgens Baecke redelijk simpel oplossen. 'Hij zou de ruimte die Europese wet- en regelgeving biedt meer moeten benutten door bijvoorbeeld vooruitlopend op een definitieve toelating van een groen middel, dit voor de Nederlandse boeren en tuinders toe te laten.'

Het zou bijdragen aan de ambitie van de Nederlandse boeren en tuinders om de een groene gewasbescherming te realiseren, vindt Baecke. 'Het versnelt de verduurzaming en met de Nederlandse toelating creëert Van Dam in Europa ruimte voor groenere middelen.'

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer