Telers leveren nog weinig aardappels af

Van de dit jaar geoogste aardappelen was in november nog maar 14,1 procent afgeleverd. Dit is relatief weinig in vergelijking met voorgaande seizoen.

Vorig jaar rond deze tijd was 28 procent van de oogst van de VTA-deelnemers geleverd. In absolute tonnen hebben de deelnemende telers minder dan de helft geleverd die vorig jaar was afgeleverd rond deze tijd.

Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA), die jaarlijks drie maal de voorraad aardappelen onder haar leden inventariseert. De eerste voorraadinventarisatie met peildatum 15 november is onlangs afgerond. Er volgt nog een tweede en derde inventarisatieronde in februari en april.

Dat er nog maar relatief weinig is afgeleverd, verklaart VTA onder andere doordat er andere kanalen als substituut zijn aangeboord. 'Dit betreft mondjesmaat import uit Polen en overmaats pootgoed.'

Wel zijn er behoorlijke hoeveelheden aardappelen (dubbeldoel rassen) vanuit de zetmeelgebieden naar de verwerking gegaan, aldus VTA. 'Dit betreft zowel Nederlandse als Duitse aardappelen.'

Anderzijds is de normale afzet afland mogelijk groter geweest door de goede aflandprijzen en probleempartijen waarmee telers geen bewaarrisico wilde lopen. Dit speelde vooral in België en zuidoostelijk Nederland, veelal buiten het VTA-werkgebied.

De absolute voorraad die nu nog in opslag ligt bij de vaste groep van VTA-telers ligt iets hoger dan vorig jaar. Deze voorraad ligt ongeveer op het niveau van het vijfjarig gemiddelde. Van de voorraad in opslag is 60 procent al verkocht. Het aandeel vrije aardappelen in opslag is daarmee hoger dan in november 2015.

Opbrengst

De areaalontwikkeling van de groep deelnemende leden vertoont een gelijke ontwikkeling met het landelijke beeld. De toename van het areaal bedraagt ongeveer 1,3 procent. De gemiddelde opbrengst per hectare bedroeg 46,2 ton netto. Deze opbrengst varieerde van 20 tot 70 ton per hectare netto.

De opbrengstdaling ten opzichte van het vorige seizoen wordt ingeschat op 10,8 procent. Dit komt overeen met eenzelfde daling ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer