VTA%3A+minder+vrije+aardappelen+beschikbaar
Nieuws
© Nieuwe Oogst

VTA: minder vrije aardappelen beschikbaar

Uit de voorraadinventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) blijkt dat het aandeel vrije aardappelen in opslag lager is dan voorgaande jaren.

De absolute voorraad aan aardappelen is volgens VTA 7 procent lager dan vorig jaar. Van de voorraad in opslag is 69 procent al verkocht.

Bij een representatieve groep leden heeft VTA een inventarisatie uitgevoerd met als peildatum november. Van deze groep is het aardappelareaal ten opzichte van 2014 met ongeveer 1 procent gedaald.

Hectareopbrengst

De gemiddelde hectareopbrengst voor de aardappelen komt op 53 ton. De variatie ligt tussen 32 en 68 ton per hectare. Voor de telersgroep van VTA is de totale opbrengst 5 procent lager dan vorig jaar.

In absolute tonnen is op de peildatum ongeveer 28 procent van de oogst afgeleverd. VTA berekent dat dit in absolute tonnen gelijk is aan 2014.

Aandeel vastgelegd

Het aandeel vastgelegde aardappelen in opslag is dit jaar relatief hoog. Met de kleinere opbrengst en de afgeleverde volumes maakt het de beschikbare hoeveelheid vrije aardappelen lager dan voorgaande jaren.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer