VTA: veel uien contractueel vastgelegd

Naar verhouding veel uien die nog in opslag liggen zijn contractueel al vastgelegd, blijkt uit de voorraadinventarisatie van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

VTA%3A+veel+uien+contractueel+vastgelegd
© Han Reindsen

Van de uien in de bewaring is 28,5 procent al verkocht.

In absolute tonnen was de uienvoorraad op de peildatum 1 februari volgens VTA 8,8 procent hoger dan vorig jaar. Maar omdat daarvan al relatief veel uien zijn verkocht, is de vrije voorraad wel kleiner dan in februari 2015.

Lager dan vijfjarig gemiddelde

Zowel de totale uienvoorraad als de voorraad vrije uien is dit jaar lager dan het vijfjarig gemiddelde. De inventarisatie van VTA onder een representatieve groep uientelers wijst uit dat per 1 februari zo'n 48 procent van de uien was afgeleverd.

In de voorraadberekeningen gaat VTA uit van een areaalstijging van 1,9 procent in oogstjaar 2015. De gemiddelde opbrengst van de ondervraagde telers was 56,3 ton per hectare en het uitvalpercentage is 9,9 procent.

Uitgangspunten

Als gevolg van deze uitgangspunten verwacht VTA dat de totale netto-oogst van zaaiuien in Nederland afgelopen jaar 3,1 procent lager was dan in het oogstjaar 2014.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer