VTA%3A+29+procent+uien+afgeleverd
Nieuws
© Nieuwe Oogst

VTA: 29 procent uien afgeleverd

Op peildatum 1 december is van uienoogst 2015 29 procent inmiddels afgeleverd. Dit blijkt uit de voorraadinventarisatie van VTA (Verenigde Telers Akkerbouw).

De totale voorraad en de voorraad aan vrije uien liggen ongeveer op het niveau van het vijfjarig gemiddelde. Wel zijn de voorraden, zowel vrij als totaal, in absolute tonnen iets hoger dan voorgaande twee seizoenen.

Volgens VTA komt het beeld van de inventarisatie overeen met het gevoel dat er vanuit de markt bestaat. De export kende dit seizoen een iets tragere start, maar dat is de laatste periode gecompenseerd.

Opbrengst 53 ton

VTA inventariseert de uienvoorraad bij een representatieve groep uientelers. De gemiddelde opbrengst van deze groep was 56,3 ton netto per hectare, uitgaande van 9,9 procent tarra. Het areaal op de gemeten bedrijven steeg in 2015 met 1,9 procent.

Uitgaande van het grotere areaal en de lagere hectare-opbrengst gaat VTA uit van een totale netto-opbrengst in 2015 die 3,1 procent lager is dan de oogst in 2014. VTA constateerde in september bij de proefrooiingen als dat er grote verschillen zijn in opbrengsten en kwaliteit op de bedrijven.

Uitvalpercentage

De meest recente inventarisatie bevestigt dit beeld. Bij de groep telers waar de voorraad wordt gemeten zijn met name de verschillen voor wat betreft uitvalpercentage behoorlijk groot.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer