#Laarzenactie overhandigt Derogatiemanifest

Daadkracht. Dat is wat de boeren achter de #Laarzenactie nu vragen van de Tweede Kamer. Om die oproep kracht bij te zetten, overhandigt de #Laarzenactie donderdag een Derogatiemanifest aan de landbouwvertegenwoordigers van de Tweede Kamer.


Door een foute inschatting van staatssecretaris Martijn van Dam loopt Nederland het gevaar de derogatie te verliezen. Hierdoor verkeren 17.000 melkveehouders in onzekerheid over de toekomst van hun gezinsbedrijven. Achter elk melkveebedrijf staan ook nog eens 5 tot 7 gezinnen bij perifere bedrijven, die ook in onzekerheid verkeren.

Buitengewone stappen

De boeren achter #Laarzenactie roepen van Dam op, om te vuur en te zwaard voor derogatie te strijden. Omdat ze anders – als het zo doorgaat – hun laarzen straks niet meer nodig hebben op hun gezinsbedrijven.

De sector heeft noodgedwongen in korte tijd buitengewone stappen gezet, nadat de staatssecretaris de bal bij de sector heeft teruggelegd. Buitengewoon omdat alle partijen in de sector – zuivelverwerkers, banken, veevoerbedrijven en belangenorganisaties – samen tot een ingrijpend plan zijn gekomen.

Daadkracht

Daadkracht vanuit de politiek is nu onontbeerlijk om de laatste stap van dit proces tot een goed einde te brengen. De urgentie is hoog, en de belangen groot. #Laarzenactie heeft in het Derogatiemanifest opgesteld, hoe zij ten diepste menen dat deze daadkracht vorm zou moeten krijgen.

Het Derogatiemanifest wordt donderdag om 16.15 uur in de Statenpassage van de Tweede Kamer aangeboden. Dit is voorafgaand aan het geplande Kamerdebat over de wet grondgebonden groei melkveehouderij en invoering van stelsel van fosfaatrechten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer