Geen inbreng bovenmaats pootgoed in fritesnotering

In een brief aan BO Akkerbouw meldt het bestuur van Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland dat het voor de notering van fritesaardappelen geen rekening houdt met bovenmaats pootgoed en zetmeelaardappelen.

LNCN-secretaris Maas van den Heuvel zegt dat er de laatste tijd veel discussie is over de inbreng voor de fritesnotering. De openbare brief aan BO Akkerbouw als ondersteuning van het protocol voor de regionale beursnoteringen in Goes en Emmeloord moet daarin duidelijkheid brengen.

'Wij stellen nogmaals dat de noteringscommissie in Emmeloord voor de fritesnoteringen geen transacties meeneemt die betrekking hebben op de handel in pootgoed en zetmeelaardappelen. Dat geldt bij ons zowel voor categorie 1 als categorie 2', aldus Van den Heuvel.

Uitzondering voor exportnotering

Bij LNCN vallen de fritesgeschikte aardappelen volgens Van den Heuvel al sinds jaar en dag onder de rubriek consumptieaardappelen. Voor exportaardappelen geldt in het noteringsprotocol van BO Akkerbouw de uitzondering dat handel in afgekeurd pootgoed kan worden meegenomen als inbreng voor de notering.

'Maar dan gaat het wel om veldgewas product en niet alleen de bovenmaatse aardappelen. Verder geldt deze uitzondering dus niet voor fritesaardappelen', benadrukt Van den Heuvel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer