Moeizame afzet concentraat

Mestverwerkingsbedrijf Merensteyn zoekt afzet voor mineralenconcentraat. De afzet verloopt moeizaam, ook al heeft het product goede bemestingseigenschappen. 'Concentraat afzetten is een nog groter probleem dan ik ooit had kunnen bedenken', zegt Ben Rooyackers van mestverwerkingsinstallatie Merensteyn.

Het bedrijf koos bij de bouw van de installatie bewust voor een techniek waarbij geen mineralenconcentraat als restproduct ontstaat.

Kort na de ingebruikname bleek de installatie van AB Filtertechniek echter niet te werken. Inmiddels is een van de drie productielijnen aangepast en ontstaat bij het verwerkingsproces mineralenconcentraat. Merensteyn verwerkt nu wekelijks 1.000 ton varkensmest en slaat het concentraat op.

Opslag gezocht

Een tweede productielijn staat op de rol om te worden omgebouwd. De technische en financiële middelen worden in beeld gebracht. Ook is Merensteyn op zoek naar aanvullende opslagcapaciteit.

'Daar waren we niet in voorzien', aldus Rooyackers. Het concentraat wordt nu opgeslagen in een mestzak die daarvoor is leeggemaakt en er is een derde mestbassin bijgelegd. Dat is niet genoeg om de tijd tot het volgende groeiseizoen te overbruggen.

Voordat coöperatie Mestac ook de derde lijn ombouwt, wil de organisatie meer zicht krijgen op de verwerkingsmogelijkheden voor mineralenconcentraat. Rooyackers geeft aan dat er al zeven jaar een pilot loopt rond het gebruik van mineralenconcentraat. De marktpositie die het product in die jaren heeft verworven valt hem zwaar tegen.

Concentraat dat voldoet aan de eisen van de pilot mineralenconcentraat mag als kunstmestvervanger worden afgezet. Het bevat 7 kilo stikstof, 0,1 kilo fosfaat en 8 kilo kali per ton. Omdat het gaat om kunstmeststikstof neemt het geen plaatsingsruimte voor stikstof uit dierlijke mest (170 kilo) weg.

In de praktijk wordt dat onterecht vaak gedacht, weet Rooyackers. Terwijl hij concentraat voor gewassen als gras, mais en aardappelen ideaal noemt.

Stabiel product

'Er is nog steeds enige onbekendheid in het gebruik in combinatie met organische meststoffen', zegt Harry Kager, specialist mest en mineralen bij LTO. Hij kwalificeert mestconcentraat als een stabiel product met bij juiste aanwending een goede werking.

In de toekomst komt er meer keuze in concentraten, schetst Kager. Mestverwerkers zoeken namelijk naar mogelijkheden om concentraat met hogere stikstofgehaltes te produceren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer