Eierprijs compenseert uitval en voer

René Beek in Barneveld houdt hennen met onbehandelde snavels in een volièrestal, voorzien van uitloop. De resultaten van de eerste ronde zijn goed: de hogere eierprijs compenseert de hogere uitval en de iets hogere voeropname.

Eierprijs+compenseert+uitval+en+voer
© Dijkstra

De tweede ronde met 23.700 legkippen van het ras Lohmann Brown Lite zijn net opgezet bij René Beek. De hennen bevinden zich nog even in de volièrestal. 'Als de helft van de kippen aan de leg is, gaan ze ook in de overdekte uitloop', licht bedrijfsleider Jurrian Romijn toe. Hij zorgt ervoor dat alles goed blijft draaien op het bedrijf.

Beek, die vooral actief is in de montage van deuren, verlengde vorig jaar de leghennenstal van zijn vader. Hij bedacht een concept met een overdekte uitloop, de wintergarten. Deze uitloop is aan weerszijden 6,7 meter breed. De stal met de volière is 12 meter breed en is 110 meter lang.

Voorkomen van stress

Voorkomen van stress zijn de sleutelwoorden om hennen te houden waarvan de snavels niet zijn behandeld. Daarnaast zijn ook ruimte, afleiding en het bieden van regelmaat aan de dieren belangrijk, stelt Romijn. Inclusief de uitloop houdt de pluimveehouder 6,7 stuks legkip op een vierkante meter. Dit is volgens de eis met de drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Opfok en licht zijn andere aandachtspunten bij het niet behandelen van de snavel. 'Pluimveehouders die met licht opfokken zijn er maar heel weinig, en die stallen zitten ook vol. En het ombouwen van de opfokstal om met meer licht op te kunnen fokken gebeurt ook nog niet veel', doelt Romijn op het kostprijsverhogende effect.
Hij heeft de indruk dat het houden van onbehandelde hennen bij meer licht beter gaat. 'Verder is het goed om op elkaar in te spelen voor de overgang van opfok- naar legstal.'

In de hand

Romijn controleert de koppel hennen drie keer per dag. 'Dan merk je sneller op dat er iets mis is. Ook zijn ze eraan gewend dat je in de stal komt. Ik neem ze regelmatig in de hand. De kippen vertonen heel normaal gedrag. Daarnaast zijn de hennen veel actiever; ze rennen meer. Als het fout gaat bij behandelde dieren, is dat minder erg dan bij onbehandelde. Daar moet je meer bij zijn.'

Als afleiding voor de dieren verstrekt Romijn luzerne in ruifjes en doet hij graan in de gaten van stenen, zodat de hennen het voer eruit leren pikken. Ook strooit hij graan met de hand. Verder verstrekt hij schoven stro, die de kippen zelf uit elkaar trekken. Soms geeft hij in beperkte mate wat gras.
Daarnaast streeft hij naar zo min mogelijk veranderingen in het voer. 'Het is goed het voer zo gelijk mogelijk te houden, zodat ze minder selectief kunnen pikken.' Mengvoerleverancier P. Bos verwerkt meer haver in het legvoer.

Grove delen

Wel laat Romijn de voergoot één keer per dag compleet leeg eten, zodat de dieren de fijnere delen ook opnemen. 'Kippen pikken eerst de grove delen uit het voer.'

Hij heeft de korfjes om de waternippels verwijderd en lekschaaltjes onder de nippels geplaatst. Zo kunnen de hennen met de zijkant van hun snavel drinken aan de nippel, zonder dat het strooisel op de stalvloer vochtig wordt. 'Hennen met behandelde snavels lieten het water van de nippel van voren de snavel in lopen.'

Het dak van de wintergarten bestaat uit doorzichtige platen. 'Het is er één en al licht.' De kleppen in het dak kunnen open, over de volledige lengte van de stal. De kleppen worden met behulp van een regensensor bediend. Wel is er een net onder de opening gespannen, zodat roofvogels geen kans hebben om kippen te pakken. Bij dreiging van vogelgriep blijven kleppen van de wintergarten dicht.

Legpercentage

Volgens Romijn lag het gemiddeld legpercentage van de eerste koppel boven de norm. 'Het gemiddeld eigewicht is 63,5 gram.' Hij heeft liever een wat lichter ei, maar dan wel meer eieren per dier. Een hen van de vorige legronde nam gemiddeld circa 124 gram voer per dag op, niet overdreven meer dan bij behandelde dieren.

De uitval over de hele legperiode was ruim 10 procent. Volgens de bedrijfsleider geldt in een normale situatie een uitval van 6 tot 7 procent. 'Ook hoor je over een uitval tot 30 procent.'

Pluimveehouder Beek ontvangt een hogere prijs voor de eieren dan voor reguliere scharreleieren. 'De prijs zit rond die van Freiland-eieren', stelt Romijn, die geen exacte prijzen wil noemen. 'Het is te doen', doelt hij op de meerkosten door minder dieren op een groter staloppervlak en de investeringen in de wintergarten.

En pikkerij van veren? 'Dat blijft je bezig houden. Het verenkleed moet ook weer niet te royaal zijn. Te weinig eieren moet je ook niet hebben.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer