Opstarten met onbehandelde leghennen

Goed kijken naar je kippen, en meten is weten, dat zijn de belangrijkste voortschrijdende inzichten omtrent het houden van kippen met onbehandelde snavels. Ze kwamen deze week naar voren tijdens de Regiotaps van ForFarmers.

Opstarten+met+onbehandelde+leghennen
© Gebiedscoöperatie O-gen

Het behandelen van snavels van pluimvee is verboden in de Europese Unie vanaf 1 september 2018. Een Duits convenant schrijft voor om vanaf 1 januari 2017 geen onbehandelde leghennen meer op te zetten. Dat houdt in dat leghenkuikens geboren vanaf 1 augustus 2016 geen snavelbehandeling meer mogen ondergaan.

In Nederland is het behandelen van snavels nog niet verboden, maar de markt vraagt erom. Twee derde van de Nederlandse tafeleieren gaat naar Duitsland.

80 procent

'Feit is dat nu 80 procent van onze opfok kuikens met onbehandelde snavels zijn', vertelde Nanko van der Wens, verkoopleider legpluimvee van ForFarmers. Het bedrijf onderzocht en deed ervaring op met bioleghennen en vermeerderingsdieren met onbehandelde snavels.

Het verbod op snavelbehandeling en het langer houden van hennen waren voor ForFarmers de aanleiding om een nieuw voerassortiment te ontwikkelen. Praktijkresultaten tonen aan dat de uitval, het voer- en het watergebruik en de veerbeschadigingen bij onbehandelde hennen hoger zijn.

De kritieke periode is van 0 tot 30 weken. In die periode zijn extra veiligheden in de voersamenstelling noodzakelijk.

Maag, darm en lever

De VitaFocus-voeders richten zich op een goede gezondheid, een uitstekende vertering, het voorkomen van stress en uitval en een optimale ondersteuning van maag, darm en lever. Die organen moeten optimaal ondersteund worden. Dit is essentieel bij het houden van onbehandelde hennen. Een constante structuur voorkomt selectieve opname, en specifieke vezels stimuleren de werking van de klier- en spiermaag.

Additieven ondersteunen de maag-, darm- en levergezondheid. 'Een kip met gezonde darmen die goed in haar vel zit kan beter omgaan met stress', zei Harrie Rouschop, technisch specialist bij ForFarmers. 'Het voorkomen van stress is extra belangrijk bij het houden van onbehandelde hennen.'

Vier fasen

De legperiode wordt ingedeeld in vier fasen: 0 tot 17 weken, 17 tot 30 weken, 30 tot 60 weken en 60 tot 100 weken. Elke periode heeft specifieke aandachtspunten, respectievelijk veilige opfok, soepele transitie, hoge piekproductie en uitstekende legpersistentie. De transitie, het overplaatsen van de opfokker naar de legpluimveehouder en het opstarten, vraagt veel aandacht. Net als het voorkomen van stress door geleidelijk te schakelen tussen voeders, afhankelijk van de ontwikkeling van het hen- en eigewicht.

Vanaf 30 weken kiest de legpluimveehouder het voerprogramma, afhankelijk van de bedrijfsdoelstelling: focus op aantal eieren of eimassa.

Managementaanpak

'Kijk naar je kippen, die vertellen je alles', zei Jac Matijsen, technisch specialist pluimvee bij ForFarmers. 'Kippen met behandelde snavels vertonen soms pikkerij. Onbehandelde kippen geven een gelijke kans op pikkerij, maar de schade is vele malen groter.'

De status van vitaliteit en gezondheid bepalen of pikgedrag abnormale vormen aanneemt. 'Pikken is een probleem met veel factoren, daarom heeft de oplossing ook veel factoren. Voer is slechts een onderdeel; het management heeft een veel grotere invloed.'

Matijsen noemde diverse aandachtspunten zoals stalinrichting. 'Zorg voor vluchtroutes, ook in de wintergarten. En richt de functiegebieden water-voer gescheiden in, zodat de kippen de hele stal leren gebruiken. Bij onbehandelde hennen moet de lichtintensiteit te regelen zijn: bij pikkerij kan direct de intensiteit naar beneden. In noodgevallen zijn rode verlichting of rode hoezen een maatregel om pikkerij te verminderen.'

Meten is weten: dat geldt voor zowel de opfok- als de legperiode. Extra controlerondes zijn noodzakelijk om lijkpikken te voorkomen. 'We hebben uitgerekend dat elke 50.000 onbehandelde leghennen een uur extra controlearbeid per dag kost. Daar ontkom je niet aan bij onbehandelde hennen', denkt Matijsen.

Gemakkelijker

Witte onbehandelde leghennen zijn gemakkelijker te managen dan bruine. 'Het houden van witte gaat meer vanzelf; ze zijn minder ziektegevoelig. Een bruine hen die gepikt wordt, blijft makkelijker zitten', vertelde een aanwezige legpluimveehouder.

Afstemming van de legperiode op de opfokperiode is een manier om stress te voorkomen. 'Weet van elkaar wat iedereen doet om de stressfactoren zo klein mogelijk te houden', adviseerde Matijsen. 'Je kunt kippen laten wennen aan veranderingen; dan geven die minder stress. Loop het controlerondje eens andersom of met een andere kleur overall of pet.'

Het gebruik van afleidingsmaterialen zoals luzerne of celbetonblokken is een indicator voor de mate van pikkerij. Matijsen neemt op diverse bedrijven een keer per maand een gezamenlijke aanpak door met erfbetreders. Het allerbelangrijkst blijft volgens de technisch specialist het kijken naar de kippen. 'Die vertellen je alles.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer