Geurts+wil+Europees+geld+beter+benutten
Nieuws
© Dirk Hol

Geurts wil Europees geld beter benutten

Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) wil dat leningen uit het Europees Fonds voor Strategische Investeringen beter benut worden voor de land- en tuinbouw.

Geurts wijst daarbij op het interview met vicevoorzitter Pim van Ballekum van de Europese Investerings Bank (EIB) in Nieuwe Oogst van 30 april.

'Ik vind het opvallend dat de Nederlandse agrarische sector nauwelijks gebruik maakt van de middelen die de EIB tot haar beschikking heeft. Nederland is tenslotte een van de belangrijkste agrarische landen ter wereld. Wellicht zijn we nog te onbekend in de agrarische sector', zei Van Ballekum.

Geurts wijst vervolgens op 'de voortdurende slechte marktsituatie'. De CDA'er wil daarom van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) weten 'of niet nog meer gebruik zou kunnen worden gemaakt van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen'.

Samen geld ophalen

Hij vraagt Van Dam samen met het EIB, banken en de landbouwsector te kijken hoe via fondsen geld beschikbaar kan komen voor de sector. Vooral omdat het minimum bedrag van leningen van het EIB voor een individuele boer te hoog ligt (op 7,5 miljoen euro).

Als voorbeeld noemt hij het Ierse Glanbia MilkFlex Fund, waar de Rabobank ook voor pleit die in Nederland in te voeren. Geurts: 'Zou bijvoorbeeld ook gedacht kunnen worden aan nationale fondsen voor goedkope leningen, gefinancierd vanuit het EIB, ten behoeve van investeringen voor asbestsanering of mestverwerking?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer