%27Meer+ambitie+in+GLV%2Dplan+Van+Dam%27
Nieuws
© VVD

'Meer ambitie in GLV-plan Van Dam'

'Jammer dat deze eerste plannen zo weinig vanuit de sector vertrekken, maar vanachter het bureau geschreven lijken te zijn. De moderne land- en tuinbouw biedt oplossingen voor de uitdagingen van morgen, maar wordt nu teveel gezien als probleem.'

Dat stelt Europarlementariër Jan Huitema (VVD) in reactie op het plan van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) die pleit voor nieuwe Gemeenschappelijke Landbouw- én Voedselbeleid (GLV) en het koppelen van de inkomenssteun aan maatschappelijke opgaven, innovatie en vergroening.

'Huitema vindt het overigens wel goed dat Nederland de lange termijn discussie aanvoert. 'We hebben een van de meest vooruitstrevende Agri-food sectoren.'

Concurrentiepositie

Het beleid moet volgens de VVD'er eenvoudiger, meer gericht zijn op innovatie en handvatten bieden voor een sterke concurrentiepositie van de boer en tuinder. 'De staatssecretaris toont gebrek aan ambitie door aan alles en iedereen tegemoet te willen komen', aldus Huitema.

'Juist boeren en tuinders hebben de ambitie om het iedere dag beter te doen, zorg er dan ook voor dat boeren en tuinders een beter inkomen uit de markt kunnen halen. Subsidies angstvallig in stand houden om vervolgens nog meer regeltjes en eisen op het bord van de boer te dumpen is stank voor dank.'

Huitema: 'Begrijp nou eens dat het Nederlandse productiemodel enorm efficiënt en duurzaam is en de beste kwaliteit levert. Juist door boeren en tuinders vertrouwen terug te geven en ruimte voor ondernemerschap kunnen we maatschappelijke uitdagingen aan.'

Waardering

Europarlementariër Bas Belder (SGP) stelt dat voedselzekerheid 'geen vanzelfsprekendheid' is. 'Dus meer waardering voor de cruciale rol van boeren en tuinders juich ik van harte toe. Ruimte voor innovatie en vermindering van de regeldruk moeten voorop staan bij de volgende hervormingsronde.'

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer