Boer moet voorop in GLV-plan Van Dam

Minder regels, meer innovatie en de Nederlandse land- en tuinbouw als oplossing. Dat moeten de uitgangspunten zijn voor het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouw- én Voedselbeleid (GLV) van staatssecretaris Martijn van Dam.

Boer+moet+voorop+in+GLV%2Dplan+Van+Dam
© Nieuwe Oogst

Zo luidt de kritiek op het discussiestuk over de directe inkomenssteun voor boeren, dat Van Dam (EZ) komende maandag en dinsdag wil bespreken tijdens de informele raad van 28 Europese landbouwministers.

De staatssecretaris wil de steun koppelen aan maatschappelijke opgaven, innovatie en vergroening.

Knellend

‘Het Europese beleid is te knellend’, reageert Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD). ‘Er zijn te veel regels en er is geen enkele ruimte voor innovatie. Waar we eigenlijk mee bezig zijn is het subsidiëren van boeren op verkeerde gronden.’

Van Dam moet de Nederlandse sector als Europees voorbeeld presenteren, vindt Lodders. ‘De Nederlandse koe heeft minder methaanuitstoot dan de koe over de grens. Ga dat benutten, dat is het antwoord op het Parijse klimaatakkoord.’

Subsidie-eters

Lodders wijst ook het meerjarig financieel kader. 'Keer op keer wordt de landbouw neergezet neergezet als de grootste subsidie-eters. Maar ondertussen gaat er GLB-geld naar blotevoetenpaden, de badmintonclub et cetera. Dat kan echte niet vanuit het GLB worden bekostigd.'

Lodders is dan ook geen voorstander van 'ontwikkelingssamenwerking'. 'Als je daaraan iets wilt doen, moet dat niet doen onder de noemer van het GLB. Dat weet ik wel hoe straks het beeld van de boer eruit komt te zien. Dus dat boeren allerlei subsidies krijgen voor allerlei maatschappelijke, linkse hobby's.'

Maatschappelijk doel

Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) vreest dat het landbouwbudget eerst wordt afgebouwd en dat dan pas gekeken wordt naar een goed verdienmodel voor de producent. 'Daarnaast wil het VVD/PVDA kabinet landbouwgeld meer inzetten voor maatschappelijke doelen. Alsof voedselproductie niet van maatschappelijk belang is.'

'Gezien de situatie in de melkvee- en varkenshouderij, maar ook de voortdurende crisis ten gevolge van de Russische boycot, is een betere Europese crisisaanpak hard nodig', vervolgt Geurts.

Hij vindt dat versterking van de positie van de boeren in de keten prioriteit moet zijn. ‘Er moet worden gekeken naar mogelijkheden voor een vangnet bij crises in plaats van nog meer regels ten gevolge van maatschappelijke opgaven.’ Ook benadrukt hij dat voedselproductie van maatschappelijk belang is.

Vergroening

Tweede Kamerlid Henk Leenders (PvdA) zie woensdag in de Tweede Kamer dat er meer geld moet naar vergroening. 'Vergroening is pas gelukt als de landbouw niet meer zorgt voor daling biodiversiteit.'

Rik Grashoff (GroenLinks) wil dat GLB veel explicieter wordt ingezet voor het verbeteren van de machtspositie van de primaire sector.

Innovatie en oplossing

LTO-voorzitter Albert Jan Maat pleit voor innovatie en vooral een gelijk speelveld. Dat doet Van Dam nog onvoldoende.
Europarlementariërs hameren erop dat boeren wel voldoende inkomen uit de markt kunnen halen in een nieuw GLB. Ook zij willen minder regels en meer innovatie.

Europarlementariërs Jan Huitema (VVD), Bas Belder (SGP) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) hameren erop dat boeren wel voldoende inkomen uit de markt kunnen halen in een nieuw GLB. Ook zij willen minder regels en meer innovatie en stellen dat de sector oplossingen heeft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer