Veerman wil obstakels boerensamenwerking opzij schuiven

Boeren en andere agrarische ondernemers weten vaak niet of ze wel mogen samenwerken. Om de 'grote juridische onduidelijkheid' hierover uit de weg te ruimen, moeten de Europese concurrentieregels voor bijvoorbeeld agrarische coöperaties worden 'verhelderd en versimpeld'.

Dat zei oud-landbouwminister Cees Veerman maandag bij de presentatie in Brussel van het rapport van de Europese Taskforce Agriculturele Markten, die hij voorzit. De twaalfkoppige taskforce werd in januari ingesteld om aanbevelingen te doen over het functioneren van de markten voor landbouwproducten en de positie van boeren in de voedselketen.

Daarnaast moeten oneerlijke handelspraktijken worden bestreden, onder meer door een arbitragesysteem op te richten. Dat moet dan wel 'tanden' hebben, aldus Veerman, die zelf boert in Frankrijk.

Prijsschommelingen

Veerman wees op het belang dat de sector beter anticipeert op prijsschommelingen. Veel boeren hebben verder moeite financiering te vinden. De taskforce stelt voor dat de Europese Investeringsbank proefprojecten opzet om hun krediet te verlenen.

EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) zei snel aan de slag te gaan met de aanbevelingen. Volgens hem biedt het rapport aanknopingspunten voor het versterken van de positie van boeren. Gezien de problemen bij bijvoorbeeld veehouders is een 'eerlijke prijs' voor agrarische producten een van de belangrijkste prioriteiten voor Hogan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer