Pleidooi voor regels geurhinder veehouderij

Geurhinder voor omwonenden van veehouderijen moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Naast aanpassing van de regelgeving moet bij bedrijfsuitbreidingen de best beschikbare technieken worden toegepast om de overlast te beperken.

Dit staat in het advies van de bestuurlijke werkgroep evaluatie regelgeving geurhinder door veehouderijen dat na een evaluatie van anderhalf jaar is uitgebracht aan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Bij de evaluatie waren gemeenten (VNG), provincies (IPO), LTO Nederland, gezondheidsdiensten, milieufederaties en burgergroeperingen betrokken. Deze partijen willen burgers beter beschermen tegen vermijdbare stank.

Essentieel onderdeel van het advies is een toets op de toepassing van best beschikbare technieken. Die dient bij vergunningverlening vooraf te gaan aan een toets aan de hand van geurnormen. Dit betekent dat een veehouder die wil uitbreiden eerst moet kijken hoe hij de geuremissies zoveel mogelijk naar beneden kan brengen.

Verlagen

Tien jaar geleden zijn er zulke hoge normen opgenomen in de Wet Geurhinder Veehouderij dat geuroverlast uit veehouderijen kon voortduren. Omwonenden van veehouderijen ondervinden daar hinder van. Nu de Wet Geurhinder veehouderij opgaat in de Omgevingswet zou dit kunnen worden hersteld door de normen te verlagen.

De geconsulteerde partijen zijn het echter niet eens kunnen worden over de hoogte van nieuwe normen en de onderbouwing daarvan. De milieufederaties, burgergroeperingen en GGD 'en vinden dat er voldoende wetenschappelijke grond is voor aanzienlijk scherpere normen: 2 Ou voor de bebouwde kom als standaard norm vast te stellen en maximaal 5 Ou voor het buitengebied. VNG, IPO en LTO willen nader onderzoek.

Lees hier het advies aan staatssecretaris Sharon Dijksma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer