FloraHolland doet tribunes in de ban

Royal FloraHolland doet met het instellen van één digitale klok de fysieke tribunes en klokken in de ban. 'Digitaal wordt de standaard', kondigt algemeen directeur Lucas Vos van de veiling aan.

FloraHolland+doet+tribunes+in+de+ban
© FloraHolland

Het verdwijnen van tribunes en klokken heeft logistieke gevolgen voor telers, veiling en kopers. Evenals digitaal wordt aftuinveilen een standaard bij de bloemenveiling, verzekert Vos. Bloemen en planten die via het nieuwe handelsysteem vandaag worden gekocht, gaan voordat het veilproces de volgende dag begint, aftuin naar de afnemer.

FloraHolland gaat ervan uit dat zo veel minder bloemen en planten fysiek via de veiling verdeeld worden. Dit heeft logistieke gevolgen voor het bedrijf. De bloemenveiling liet eind oktober al weten dat er in de logistiek in 2018 banen vervallen.

Voordeel

Kopers kunnen zich via 'vandaag voor morgen' verzekeren van product, noemt FloraHolland als voordeel voor de handel. Handelaren krijgen bovendien inzicht in waar bloemen en planten worden aangeboden en wat er nog op de exportvestigingen van de veiling (bijvoorbeeld importproduct) wordt aangevoerd.

Hierdoor kunnen zij logistiek gerichtere keuzes maken. De bloemenveiling is van plan in het logistieke proces het kostenmaker-is-kostendragerprincipe te hanteren. Verder worden in het nieuwe handelstelsel kleine transacties verhoudingsgewijs duurder.

De veranderingen rond de klok vallen in het FloraHolland-programma 'Het Nieuwe Veilen'. De stappen die de veiling wil nemen, worden met de leden besproken in de regiobijeenkomsten die komende week van start gaan. Heikel punt daarbij is de mogelijke invloed van de veranderingen op de prijsvorming. FloraHolland wil daarvoor in 2017 pilots uitvoeren.

Handel tevreden

Handelaren zijn tevreden over de stappen van FloraHolland. Kopers zijn deze week in het klantenplatform van FloraHolland bijgepraat. 'Eindelijk worden er keuzes gemaakt', zegt Robert Roodenburg, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). De veiling soebat al enkele jaren over welke richting het op moet met de klok.

Eén landelijke digitale klok vereist wel dat de aanvoerinformatie 100 procent betrouwbaar is, plaats Roodenburg als kanttekening. Volgens hem heeft de bloemenveiling verzekerd daarin de komende tijd stappen te nemen.
Of alle fysieke klokken daadwerkelijk verdwijnen, is niet helemaal zeker. 'Het kan zijn dat er nog één overblijft', houdt Vos een slag om de arm.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer