Meer rek in seizoen van pioenen

Het verkoopseizoen van pioenen kan gemakkelijk langer. Dat zeggen Jan van Delft van Flamingo Flowers en Wiebe van der Veen van Flower Trade Consult.

Meer+rek+in+seizoen+van+pioenen
© Ruben Meijerink

Van Delft en Van der Veen waren woensdag sprekers op de landelijke informatiebijeenkomst pioen bij het Koel- en preparatiebedrijf van de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) in Bovenkarspel. Flamingo Flowers verzorgt de afzet van pioenen via supermarktorganisaties in Groot-Brittannië en Flower Trade Consult onder andere via Nederlandse retailers.

Beide organisaties zeggen dat er veel vraag is buiten het seizoen van pioenen. 'Er is ruimte om voor Moederdag te beginnen en om ver in juli door te gaan', stellen de twee. Van der Veen en Van Delft wijzen op de hoge prijzen die buiten het seizoen worden betaald, mede door het schaarse aanbod in die tijd.

Jaarrondafzet

De pioenenverkoop van Flamingo Flowers omvat dit jaar in Groot-Brittannië zo'n 6 miljoen stelen. 'Dat kan groeien naar 10 miljoen', weet Van Delft zeker. Hij ziet onder andere groeikansen voor de bloem bij een jaarrondafzet in boeketten. Flamingo Flowers zet vooral standaard soorten af op de Britse markt. Voor exclusievere variëteiten is er minder ruimte. Het bedrijf koopt de bloem direct in en doet geen zaken via de klok. 'Traceerbaarheid is heel belangrijk', legt de Flaming Flowers-man uit.

Volgens Van der Veen hebben vooral de betere supermarktorganisaties interesse in de pioen. 'Voor de discounters is de pioen nog een hoofdpijndossier omdat het elk jaar weer onzeker is wanneer het seizoen precies begint. Dat is moeilijk in te passen voor de prijsvechters.'

Vaasleven

Supermarkten garanderen een vaasleven van zeven dagen. Bij de pioen is dit nog een hobbel. '2015 was een jaar waarin veel pioenen niet uitkwamen en 2016 waarin de bloemen te snel uitkwamen', schetst Van der Veen de situatie. 'De vraag van consumenten of ze wel opengaan, is dodelijk', stelt hij.

Oude rassen domineren de markt van pioenen. Jacorma stamt bijvoorbeeld uit 1969, Els Sass uit 1930, Sarah Bernhardt uit 1906 en Reine Hortense uit 1857.

Nieuwe rassen

Kleurvastheid, een gelijkmatige groei, voldoende knoppen, geur en een bloeiperiode die lang genoeg is, zijn in de retailmarkt belangrijke uitgangspunten. Veredeling kan soelaas bieden. De vermeerdering van pioenen vormt echter een probleem. Daar gaat jaren overheen. Voor nieuwe rassen zullen telers licentiegelden moeten gaan betalen, is de verwachting.

De pioendag werd georganiseerd door LTO Glaskracht Nederland en CNB.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer