Telers+kunnen+zelf+hun+waterstromen+berekenen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Telers kunnen zelf hun waterstromen berekenen

De webtool Waterstromen is woensdag 2 november officieel gelanceerd. Met deze webtool kunnen telers, installateurs en hun adviseurs voor het eigen bedrijf de waterstromen berekenen.

Met de webtool is het eenvoudig om inzicht te krijgen in de kuubs water en in de kilogrammen stikstof. Glastuinbouwbedrijven kunnen zo bepalen of ze aan de huidige en toekomstige stikstof-emissienormen kunnen voldoen.

Daarnaast kunnen ze nagaan wat de omvang is van de lozingsstroom die gezuiverd moet worden van gewasbeschermingsmiddelen, welke keuzes (investeringen) het beste gemaakt kunnen worden om de spuistroom en de emissies te verminderen, en welke stappen nodig zijn om een nul-lozing technisch mogelijk te maken.

Beslissingen nemen

Met de uitkomsten kunnen telers gemakkelijker een beslissing nemen over waarin ze het beste kunnen investeren. Loont het om te zorgen voor een betere kwaliteit gietwater, moet het filterspoelwater worden hergebruikt of moeten de voorraadtanks worden vergroot?

Door de webtool alternatieve scenario's te laten berekenen, krijgt de teler informatie over de gevolgen van bepaalde keuzes voor de omvang van de lozing en stikstofemissie. Hierop kan hij zijn investering in zuiveringsapparatuur ook weer beter afstemmen.

Registeren

Om de webtool te kunnen gebruiken dienen telers zich eerst te registreren. Hierna ontvangen ze direct een email met een link om de webtool te starten.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer