Vier boeren samen achter ecoploeg

Maatschap Bruin in Wieringerwerf heeft samen met drie buren een achtschaar ecowentelploeg gekocht. Met een lichte trekker bovenover en ondiep ploegen is volgens vader Peter en zoon Steven Bruin goed voor de bodem.

Vier+boeren+samen+achter+ecoploeg
© Steven Bruin

'We hebben dit najaar met de Ovlac-ecoploeg 15 hectare geploegd. Meer ervaring hebben we nog niet. Het land ligt er prima bij. Het graszaad en het graan gaan zeker lukken. Daar twijfel ik geen seconde aan. Maar met het droge weer is het geen gemiddeld najaar', zegt Peter Bruin (54) uit Wieringerwerf, die het niet nodig vindt om altijd 25 centimeter diep te ploegen.

De Ovlac-ploeg heeft een werkbreedte van 3,20 meter. Bij een rijsnelheid van 5 kilometer per uur is een capaciteit mogelijk van 1,5 hectare per uur. 'Om ervaring op te doen hebben we dit jaar 18 centimeter diep geploegd. Niet eens zo heel ondiep. Met een frontgewicht van 900 kilo kan onze trekker van 110 pk goed overweg met de ploeg', zegt Steven Bruin (26).

Betaalbaar

De ecoploeg is door vier akkerbouwers, bollen- en groentetelers gekocht. 'De ploeg heeft te veel capaciteit voor ons bedrijf van 60 hectare. Hij zou te veel stilstaan', geeft Steven Bruin aan. 'Daar komt bij dat het principe van de ecoploeg zich op deze grond nog moet bewijzen. Door de investering door vier te delen, doen we er op een betaalbare wijze ervaring mee op.'

Het investeringsbedrag van zo'n 18.000 euro is op basis van de oppervlaktes van de vier bedrijven - Bruin, Kikstra, Reijers-Kerckhaert en Barten - verdeeld. Ook voor het onderhoud is de verdeelsleutel eenvoudig: een bedrag van 10 euro per hectare geploegde grond. Zo ontstaat er een potje met geld voor als de ploeg op leeftijd raakt en de onderhoudskosten toenemen.

Agrarische jongerenvereniging

Steven Bruin kwam in aanraking met een ecoploeg tijdens een bijeenkomst van de agrarische jongerenvereniging, toen een vertegenwoordiger van Rumptstad tekst en uitleg gaf. Dit wekte de interesse van de jonge ondernemer. Dit voorjaar ging hij bij een collega-akkerbouwer kijken naar een demonstratie met de Ovlag-ploeg.

'Onze buurman had ook interesse, maar hij had zelf geen tijd om de ecoploeg op te halen. Toen heb ik de ploeg zelf opgehaald en heb bij de buurman een stuk land geploegd. Toen wisten we beiden wat zo'n ploeg op deze grond kan. Het grote voordeel van de Ovlag-ploeg is dat je met een lichte trekker bovenover kunt ploegen', vindt Steven Bruin.

Spaans merk

Zijn vader vult aan: 'Ovlac is een onbekend Spaans merk. We hadden er nog nooit van gehoord. Het resultaat van de ecoploeg op onze grondsoort met 10 tot 25 procent afslibbaar heeft ons overtuigd. In Spanje is Ovlac een grote ploegenfabrikant. Ze maken daar nog grotere ploegen dan onze achtschaar.'

In augustus kreeg het viertal de beschikking over de Ovlac-ploeg, het eerste exemplaar in Nederland. De ploeg was in juni te zien tijdens een demonstratie op de Biologische Velddag in Lelystad. 'De ecoploegen lieten daar mooier werk zien dan de ondiep ingestelde gangbare ploegen', zegt Steven Bruin.

Draagkracht grond

Volgens zijn vader is het niet nodig om de grond diep te bewerken, als de grond bij de oogst van de gewassen niet vast is gereden. 'Met een ecoploeg kun je de bodemopbouw intact houden. Daar komt bij dat de ecoploeg zorgt voor meer draagkracht van de grond en dat is hier wel eens een probleem. De spuitsporen in de tarwe zijn nu duidelijk steviger.'

De eerste ervaring van de Bruins is dat ze met een ecoploeg netter ondiep kunnen ploegen dan met een gangbare wentelploeg. Dit najaar is de gangbare Rumptstad-ploeg van de familie nog niet uit de schuur geweest. Waarschijnlijk dit voorjaar wel, om de sporen te wissen die ontstaan bij het rooien van de suikerbieten, cichorei en/of peen.

Organische stof bovenin

'Onze Rumptstad neemt 30 centimeter per schaar mee en werkt kerend. De Ovlac neemt 40 centimeter mee en legt de grond meer opzij. Daardoor blijven er na het ploegen meer strootjes boven de grond uitsteken. Dat is het principe van de ecoploeg: de organische stof bovenin houden', legt Peter Bruin uit.

Collega-akkerbouwers in de omgeving zijn niet allemaal enthousiast over het werk van de Ovlac-ploeg. 'Sommigen twijfelen aan het waterbergend vermogen van de grond na het ploegen. Zelf denk ik: wat je in de bodem niet vernielt, hoeft zich niet te herstellen. Wat je niet los haalt, heeft een goede waterberging.'

Stoppen

De kans zit erin dat op termijn een van de vier boeren stopt met het inzetten van de ecoploeg. Dat verwacht Steven Bruin niet. 'Er zijn in Nederland boeren die al vijf jaar werken met een ecoploeg. De gangbare ploeg komt niet meer uit de schuur.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer