Afschaffing 'monumentenaftrek' fikse domper

Het kabinet moet haar plan intrekken om de 'monumentenaftrek' af te schaffen, omdat eigenaren van boerderijen met een monumentale status in forse financiële problemen raken.

Afschaffing+%27monumentenaftrek%27+fikse+domper
© Stichting IJsselacademie

Dat stelt Agrarisch Erfgoed Nederland dat namens zestien boerderijenstichtingen een brief heeft gestuurd aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Daarin spreken ze hun zorg uit over de fiscale maatregel. Omdat veel eigenaren van de momentele boerderijen en andere agrarische gebouwen - waaronder veel boeren - het al niet breed hebben, dreigt het gevaar dat lopende en noodzakelijke restauratiewerkzaamheden worden stilgelegd. Hierdoor vreest Agrarisch Erfgoed Nederland dat onnodig achterstallig onderhoud ontstaat. 'Voor de vaak grote en kwetsbare boerderijen is dat een risicovolle en ongewenste situatie.'

Verrast

De stichtingen schrijven in hun brief verrast te zijn door de snelheid waarmee deze maatregel tot stand is gekomen zijn. Ook is geen 'overleg of voorinformatie' geweest, onder meer over de ingangsdatum van 1 januari 2017. Dit leidt 'tot een afnemend vertrouwen in de overheid', stelt Agrarisch Erfgoed Nederland namens de stichtingen.

Ze doen daarom een dringend beroep op alle partijen die politieke invloed kunnen uitoefenen, om de invoering van deze maatregelen tegen te houden en de regering te dwingen tot een zorgvuldige berekening van de effecten. Ook dringen zij aan op overleg met de sector.

Domper

'De eigenaren van de karakteristieke en beeldbepalende boerderijen hebben altijd het leeuwendeel van de kosten van het onderhoud gedragen', meldt Agrarisch Erfgoed Nederland. 'En zij hebben dertig jaar lang vertrouwd op de fiscale aftrekmogelijkheden. De maatregelen die nu zijn aangekondigd – in feite een bezuiniging – betekenen een flinke domper op de jarenlange inspanningen om bijzonder agrarisch erfgoed overeind te houden.'

Agrarisch Erfgoed Nederland heeft aansluiting gezocht bij de andere erfgoedorganisaties in Nederland, verzameld in de Federatie Instandhouding Monumenten. In Nederland zijn ruim 7.500 monumentale boerderijen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer