26 miljoen dieren onder Beter Leven Keurmerk

Het aantal varkens, runderen en kippen dat wordt gehouden onder het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming stijgt dit jaar explosief met 27 procent. De groei zit met name bij varkens ( +40 procent) en pluimvee (+28 procent).

26+miljoen+dieren+onder+Beter+Leven+Keurmerk
© Nieuwe Oogst

'Dit jaar profiteren maar liefst 26 miljoen dieren dankzij ons sterrensysteem van een diervriendelijker vorm van houderij', zegt directeur Peter Verdaasdonk van de Dierenbescherming. In totaal gaat het om 5,5 miljoen dieren meer dan in 2015.

100 miljoen dieren in 2017

Kippen vormen met ruim 21 miljoen vleeskuikens en zo'n 1 miljoen leghennen de grootste groep dieren onder het keurmerk, gevolgd door bijna 3 miljoen varkens en ongeveer 275.000 runderen en kalveren. Verdaasdonk verwacht in 2017 de grens van 100 miljoen dieren te bereiken.

Steeds meer supermarkten kiezen ervoor om hun aanbod duurzamere en diervriendelijker geproduceerde producten groter te maken. Een steeds groter deel van het varken, kip of rund wordt gebruikt waardoor de financiele basis onder het Beter Leven Keurmerk versterkt.

'In 2016 liggen er bijna 4.000 producten met het Beter Leven keurmerk in de schappen van de supers', aldus Verdaasdonk. Naast onder meer soepen, salades en andere verwerkte producten is er inmiddels ook honden- en kattenvoer met het Beter Leven keurmerk.

Breed assortiment

Buiten de supermarktbranche begint het Beter Leven keurmerk ook steeds meer voet aan de grond te krijgen, hoewel hier volgens de Dierenbescherming nog veel te winnen valt.

'Toch zie je ook hier dat foodservicebedrijven, zoals bedrijfsrestaurants en tankstations, gaandeweg hun snacks en broodjes door diervriendelijkere versies met ons keurmerk vervangen', aldus Verdaasdonk.

Inmiddels zijn ook eerste, voorlopige omzetcijfers voor 2016 bekend geworden. In 2015 was de totaalomzet met Beter leven keurmerk 592 miljoen euro. De eerste helft van 2016 laat een substantiële stijging zien van richting de 40 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

10-jarig bestaan

Het Beter Leven keurmerk is in 2007 door de Dierenbescherming geïntroduceerd als een 3- sterrensysteemhoe meer sterren, hoe diervriendelijker. In 2017 staat de Dierenbescherming door het jaar heen stil bij het 10-jarig bestaan van het Beter Leven Keurmerk.

Lees meer zaterdag in Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer