Rubberproef+met+Russische+paardenbloem
Achtergrond
© Marieke Verbiesen

Rubberproef met Russische paardenbloem

De rubberproductie in Zuidoost-Azië holt achteruit vanwege schimmels. De industrie is op zoek naar planten die de productie kunnen overnemen. Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat neemt de proef op de som met de Russische paardenbloem.

De Zeeuwse akkers liggen er begin deze week zonovergoten bij. Beregenen in oktober, het blijft bijzonder. Adrie Albregtse rijdt voor de tweede keer in korte tijd met 15 kuub zoet water in zijn tankwagen naar enkele percelen van Proefboerderij Rusthoeve.

Het is een seizoen van extremen: een nat voorjaar, gevolgd door een droge zomer, en ook nu in het najaar wil het maar niet gaan regenen. 'Zeeland heeft alleen zout water in de grond zitten. Als het te lang droog blijft, halen we water uit de put en beregenen we daarmee het land', zegt Albregtse die al 38 jaar voor de proefboerderij boert.

Honderdduizend stekjes

Rusthoeve teelt gewassen voor proeven en onderzoeken, veelal in opdracht. Drie weken geleden heeft Albregtse op een halve hectare samen met vijf loonwerkers honderdduizend stekjes van de Russische paardenbloem handmatig aangeplant. Zes dagen hebben ze daarover gedaan.

De Russische paardenbloem kan mogelijk de rubberproductie in Zuidoost-Azië redden. De plantages kampen met schimmels. De industrie zoekt planten die de productie van rubber kunnen overnemen.

Belgische partner

'Rusthoeve onderzoekt het komende jaar samen met een Belgische partner of de Russische paardenbloem voldoende hoogwaardig melksap oplevert om er rubber van te produceren. Ook wordt gekeken of Nederlandse boeren de plant in productie kunnen nemen. Daarvoor zal het proces geautomatiseerd moeten worden.'

Maar het gaat allemaal niet vanzelf, zoals met de meeste proeven. Niet alleen valt er nauwelijks regen, vertonen de droge zandruggen scheuren en is het daardoor moeilijk voor de jonge potplanten om zich goed te wortelen, de plantjes lijken erg kwetsbaar. 'De kieming van het zaad is een probleem. Maximaal 60 procent van de zaden kwamen op bij eerdere proeven; in de boerenpraktijk bleek dit slechts 5 procent te zijn. Dat is onvoldoende. Deze planten hebben we laten opkomen bij een kweker.'

Cichorei

Toch is de paardenbloem het meest geschikt voor teelt in het koudere noordwesten van Europa. De Russische variant is familie van de cichorei, die veel sterker is. 'We hebben plannen om deze paardenbloem in te kruisen met cichorei, zodat de plant sterker en de wortels groter en steviger worden en naar verwachting meer rubber opleveren.'

De proef met de Russische paardenbloem is onderdeel van het Europese project Drive4EU, waarin internationale bedrijven en onderzoeksinstituten samenwerken. Volgend jaar worden de eerste wortelen op Proefboerderij Rusthoeve geoogst. Dan zal blijken of deze proef geslaagd is of dat er nieuwe proeven nodig zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer