Coaching+voor+varkenshouders
Nieuws
© YouTube

Coaching voor varkenshouders

Enkele tientallen veehouders in Hof van Twente en Bronckhorst hebben zich aangemeld voor coachingsgesprekken. Beide gemeenten trokken deze zomer geld uit om veehouders te ondersteunen.

Dit voorjaar verscheen een rapport over zeugenhouders in Hof van Twente. Het onderzoek gaf een beeld van boeren wiens uitzicht ronduit slecht is en wat dat betekent voor hun gezinnen. Ook bij de overige varkenshouders en melkveehouders zijn er zorgen. Reden voor het onderzoek waren signalen van het platform 'Stil leed in het buitengebied', opgericht samen met LTO Noord.

Voor gemeente Hof van Twente was het rapport aanleiding om alle 679 agrarische bedrijven aan te schrijven met een aanbod om een vertrouwelijk gesprek te voeren.

Bedrijfssituatie

Dat zou enerzijds moeten gaan over de eigen bedrijfseconomische omstandigheden, over dilemma's en problemen die samenhangen met de bedrijfssituatie of toekomstplannen, anderzijds was de gemeente benieuwd naar agrariërs die willen doorontwikkelen en innoveren.

Tien procent van de boeren reageerde. 'Een deel gaf aan behoefte te hebben aan persoonlijke ondersteuning, maar er waren meer praktische vragen rond verkaveling, mestverwerking en verbreding', zegt woordvoerster Wendy Kolste gemeente Hof van Twente.

Nieuwe input

De gemeente gaat agrariërs begeleiden die daarom hebben gevraagd. Daarvoor trekt zij 25.000 euro uit. Andere respons op de brief moet leiden tot nieuwe input voor de gemeentelijke en provinciale agenda. Zo wordt gedacht aan een regionaal plan dat de toekomst van de agrarische sector in de regio veilig moet stellen.

'Deze week gaat er opnieuw een brief naar alle agrariërs met daarin de algemene stand van zaken en vervolgstappen', vertelt Kolste.
In navolging van Hof van Twente benaderde ook Bronckhorst de 75 varkenshouders in de plattelandsgemeente met een aanbod voor persoonlijke coaching. Bronckhorst trok er 30.000 euro voor uit.

Wethouder blij

Inmiddels maakt ongeveer de helft van de varkenshouders gebruik van het aangeboden traject. Wethouder Paul Seesing is blij met het initiatief. 'De vragen waren divers en soms praktisch van aard. We hebben bij een deel van de varkenshouders een negatieve spiraal kunnen doorbreken en een eerste stap naar een breder perspectief kunnen bieden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer