Belgische boeren pessimistisch over toekomst

Maar liefst 40 procent van de Belgische boeren verwacht over tien jaar niet meer werkzaam te zijn in de landbouwsector. Belangrijkste reden zijn tegenvallende financiële resultaten, oneerlijke concurrentie en hoge eisen vanuit de overheid.

Belgische+boeren+pessimistisch+over+toekomst
© Nationale Beeldbank

Dit blijkt uit een enquête van Fedagrim, de Belgische brancheorganisatie voor mechanisatiebedrijven en importeurs. Het Belgische vakblad Landbouwleven publiceert deze week over de resultaten van de peiling onder 1.100 landbouwers.

Van de ondervraagden vindt 90 procent dat de eisen die de Europese Unie oplegt niet haalbaar zijn. Bovendien zorgt het openstellen van de Europese grenzen voor veel oneerlijke concurrentie, concluderen de boeren. Zij pleiten voor meer gelijkstellen van regels en productie van landbouwgewassen onder dezelfde voorwaarden in heel Europa.

Marktprijs te laag

Meer dan 97 procent van de landbouwers in België vindt de marktprijs die ze ontvangen voor hun producten te laag. Zij geven ook aan dat ze zelf nauwelijks invloed kunnen uitoefenen op hun opbrengstprijs.

De Belgische overheid zou volgens 95 procent van de boeren meer moeten doen om de landbouw te stimuleren en om een eerlijke prijs voor de gewassen te garanderen. Ook is de meerderheid van mening dat overheden de lokale landbouwproductie te promoten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer