Aardappelopbrengsten+15+procent+lager+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Haijo Dodde

Aardappelopbrengsten 15 procent lager in België

In België komen de gemiddelde opbrengsten voor Bintje en Fontane op respectievelijk 40 ton en 45 ton per hectare. Dat is voor beide rassen ruim 15 procent minder dan het meerjarig gemiddelde.

Uit proefrooiingen van het Belgische proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA) blijkt dat de groei van de aardappelen de laatste weken is stilgevallen. Bij Bintje blijft het aantal groeidagen beperkt tot minder dan 140, normaal is dat vijf tot tien dagen meer.

De bruto-opbrengsten uitgaande van 35 millimeter-opwaarts variëren voor Bintje van 38 tot 44 ton per hectare. De hoogste opbrengsten worden gehaald op de percelen die vroeg gepoot zijn.

Fontane is ook in België nog niet volledig afgerijpt. Wel is op enkele percelen al loofdoding toegepast. De opbrengsten van dit fritesras variëren van gemiddeld 43 ton per hectare voor Wallonië tot 47 ton per hectare voor Vlaanderen.

Fijnere knolmaat

Er is weinig verschil in opbrengst tussen vroeg of laat gepote percelen. De lagere opbrengst van Fontane uit zich in een iets fijnere knolmaat. Het aandeel 50 millimeter-opwaarts is dit jaar 72 procent, terwijl dit normaal ongeveer 88 procent is.

De onderwatergewichten blijven hoog. Bintje scoort in de proefrooiingen van PCA gemiddeld 410 gram en Fontane 452 gram. PCA wijst de Belgische aardappeltelers nogmaals op de risico's van oogstbeschadigingen. De friteskwaliteit van de aardappelen lijkt goed, wel is er volgens het Belgische onderzoeksinstituut kans op te droge en breekbare frites.

Vooral in Fontane is dit jaar veel aardappeltarra aanwezig door groene en rotte knollen en met name groeischeuren. Op ruim de helft van de percelen waar PCA de proefrooiingen uitvoerde is het aandeel groeischeuren hoger dan 10 procent. Er zijn zelfs percelen waar meer dan de helft van de knollen beschadigd is door groeischeuren.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer