Onrust over ganzentabel in beheerplan Wieden-Weerribben

Steenwijkerland - LTO Noord Steenwijkerland is onaangenaam verrast door een tabel in het ontwerpbeheerplan voor het Natura 2000-gebied Wieden-Weerribben. Daarin worden onmogelijke voorwaarden gesteld aan de schadebestrijding van ganzen.

Onrust+over+ganzentabel+in+beheerplan+Wieden%2DWeerribben
© Nieuwe Oogst

Jacomien Voorhorst
'Schadebestrijding van ganzen binnen de vogelrichtlijngebieden is mogelijk, maar dan moet je wel op 600 meter afstand blijven van foeragerende ganzen. Wie wel eens een koppel ganzen in het weiland heeft gezien weet dat er altijd wel een gans met de kop naar beneden loopt. Die is aan het fourageren. Dat betekent dus dat je praktisch nooit een gans kunt schieten. Een ramp voor de boeren want ganzen richten in dit gebied enorm veel schade aan.'
Met deze woorden geeft afdelingsbestuurder Arjan Kroes van LTO Noord Steenwijkerland precies aan waar de schoen wringt. In het beheerplan voor Wieden-Weeribben staat dat schadebestrijding van ganzen in het waterrijke en ganzenrijke gebied rond de Wieden mogelijk blijft. Maar in de tabel staat de zeer beperkende voorwaarde van 600 meter afstand tot foeragerende ganzen.
'Die tabel is nieuw voor ons', zegt Kroes. Als afdelingbestuurder is hij sinds vorig jaar juli via werksessies betrokken geweest bij de totstandkoming van het beheerplan. 'We hebben goed en constructief meegedacht bij het opstellen van het beheerplan', zegt Kroes.

Essentieel voor boeren

'Onze standpunten over jacht en schadebestrijding zijn grotendeels overgenomen in de conceptversie van het beheerplan. Dat concept hebben we we in april nog besproken. Daar stond nog geen tabel met voorwaarden in. Die is er ergens in het traject ingeslopen. Dat kan niet, zeker omdat het gaat om iets dat zeer essentieel is voor de boeren in het gebied.'
Inmiddels ligt het ontwerp beheerplan ter inzage en zijn zienswijzen mogelijk. Een zienswijze gaat gaat er vanuit LTO Noord zeker komen, maar Kroes noemt de gang van zaken toch zeer onaangenaam.

Nu vanaf de zijlijn

'Via een zienswijze reageer je toch vanaf de zijlijn. Het is veel beter om in het voortraject zaken af te stemmen. Op een zienswijze komt wel een reactie maar dat betekent niet altijd dat er wat mee gedaan wordt.'
Het ontwerpbeheerplan ligt nog tot het einde van de maand ter inzage. De komende weken zijn er in het gebied eerst nog een aantal inloopbijeenkomsten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer