Energiebesparingsplan glastuinbouw op dood spoor

Het Energiebesparingssysteem Glastuinbouw (EBG) dreigt op een dood spoor te geraken. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wil het niet verbindend verklaren. De verbindend verklaring is nodig om het EBG voor alle glastuinders te laten gelden.

Energiebesparingsplan+glastuinbouw+op+dood+spoor
© Thierry Schut

Het door de sector zelf ontwikkelde EBG is afgesproken in het Energieakkoord en moet leiden tot een energiebesparing van 2 PetaJoule per jaar in de glastuinbouw.

Door het EBG zal ieder glastuinbouwbedrijf waarvan het gasverbruik in de periode 2017 tot 2020 minder dan 2 procent per jaar daalt, moeten betalen voor het te veel gebruikte aardgas. De boete is 3,6 cent per kuub gas, ofwel 20 euro per ton.

Innovatieprogramma

De middelen die zo binnen het EBG worden verzameld, worden gebruikt voor innovatieprogramma's die zijn gericht op energie-efficiency. Dat betreft Kas als Energiebron dat LTO Glaskracht Nederland uitvoert in samenwerking met het ministerie van EZ, en waaruit de ontwikkeling van geothermie en Het Nieuwe Telen voortkomen.

Het ministerie van EZ en LTO Glaskracht kijken als sinds 2012 hoe het energiebesparingssysteem moet worden vormgegeven. Het ministerie kan het niet zelf uitvoeren omdat Brussel het opleggen van individuele bedrijfsnormen en het uitgeven van de opbrengsten van het systeem binnen de sector als ongeoorloofde staatssteun ziet.

Advies privaat te regelen

Daarom kwam het ministerie in 2013 zelf met de suggestie om het systeem privaat te introduceren en verbindend te laten verklaren. In lijn met dit advies en onder begeleiding van een stuurgroep van het ministerie van EZ en LTO Glaskracht is vervolgens het EBG ontwikkeld. Daarbij zijn ook twee brancheorganisaties – een voor de sierteelt en een voor de groente- en fruitsector – in het leven geroepen om het EGB te kunnen uitvoeren. Beide zijn door de minister erkend.

Het ministerie heeft echter aangekondigd dat de minister het verzoek tot verbindend verklaring zal weigeren met als argument dat energie-efficiency- en CO2-beleid taken op publiek terrein zijn. 'Maar het ministerie heeft ook al geconcludeerd dat het EBG niet wettelijk kan worden geregeld vanwege het staatssteunaspect', zegt Rob van der Valk, beleidsspecialist Energie bij LTO Glaskracht. 'Bovendien hebben we uitgezocht dat de door het ministerie opgestelde regels voor verbindend verklaring het EBG niet in de weg staan. Er is hier sprake van een onbetrouwbare overheid', stelt hij

Meerderheid voor EBG

Van der Valk denkt dat er binnen het ministerie vooral de zorg bestaat dat er weer PBO-achtige organisaties – het Productschap Tuinbouw was een PBO – ontstaan. 'Die zorg is politiek ingegeven', zegt Van der Valk, 'en mag de invoering van het EBG, waar een meerderheid van de sector voor is, niet in de weg staan.' Uit onderzoek is gebleken dat 87 procent van de leden van LTO Glaskracht achter EBG staan. Zestig procent van de totale glastuinbouw is vertegenwoordigd in LTO Glaskracht.

Volgens Van der Valk zal het niet doorgaan van het EBG negatieve gevolgen hebben voor het programma Kas als Energiebron.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer